Україна увійшла до четвірки європейських країн, де зі свободою ЗМІ серйозні проблеми

Автор/джерело -  © ТВі



Дата публiкацiї - 13.11.2012 18:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18986

Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показують небезпечні приклади відступу від свободи ЗМІ у Європі.

Про це заявив Міжнародний Інститут Преси і включив ці країни у "Європейський список особливої уваги" ("Europe Watch List").

Список країн, що викликають занепокоєння через відступи від принципів свободи слова, формується на підставі звітів від експертів інституту та його партнера - Медіаорганізації Південно-східної Європи (SEEMO).

МІП вважає, що саме Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показують символічні елементи зростаючої загрози свободі медіа в Європі.

У Білорусі нещодавні президентські та парламентські вибори, за заявами західних спостерігачів, були проведені у атмосфері погроз журналістам.

Багато журналістів зазнали нападів через висвітлення протестів, що відбулися у грудні 2010 після перевиборів президента Олександра Лукашенка на четвертий термін.

Журналісти регулярно стикалися з насильством і переслідуванням через критику уряду та висвітлення таких тем, як вибух на станції метро у Мінську у 2011 році.

В Україні зафіксовано аналогічні порушення свободи ЗМІ на шляху до парламентських виборів 28 жовтня 2012.

Занепокоєння викликав розгляд парламентом пропозиції про повернення кримінальної відповідальності за наклеп. І хоча такі плани були відкладені минулого місяця, але спостерігачі побоюються, що все може повернутися після виборів.

У Туреччині кількість журналістів, що потрапили у в’язницю, виросла до 76, що робить цю країну провідним тюремником журналістів у всьому світі. Більшість з них ув’язнені за безпідставними звинуваченнями у пропаганді терористичних організацій.

В Угорщині закони про ЗМІ, прийняті у 2010 році, залишаються в силі, надаючи обмежувальні вимоги до змісту журналістських матеріалів.

Продовжує зростати побоювання, що й інші країни колишнього Східного блоку будуть наслідувати приклад Угорщини у розгляді власного медіа законодавства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.