ГПУ пропонує, щоб результати виборів «корегував» спецназ МВС?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.11.2012 10:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18990

Генеральна прокуратура пропонує наділити Центрвиборчком додатковими повноваженнями, що стосуються втручання у роботу окружкомів, а правоохоронні органи - правом доступу до проколів з мокрими печатками.

Про це йдеться у пропозиціях ГПУ щодо внесення змін до закону про вибори народних депутатів, які були направлені президенту Віктору Януковичу.

Як пише «Коммерсант-Украина», посилаючись на документ, пропозиції ГПУ сформульовані в чотирьох пунктах і носять загальний характер.

"Не врегульовано механізм виконання ЦВК функцій окружної виборчої комісії в питанні встановлення результатів голосування, насамперед у разі її (ОВК) бездіяльності", - говориться в документі.

Аргументуючи свою позицію, Генпрокуратура нагадала про роботу ОВК N197 (Канів; Черкаська область) та ОВК N223 (Київ; Шевченківський район), де протягом декількох днів "фактично не проводився прийом протоколів дільничних виборчих комісій".

Стаття 30 закону "Про вибори народних депутатів" наділяє Центрвиборчком правом переймати функції комісії нижчого рівня у разі ненадання протоколів з результатами виборів. "Проте в законі не вказано, наскільки довго повинні бути бездіяльними ОВК, щоб ЦВК могла перейняти її повноваження, - заявив член ЦВК Олександр Чупахін. - В принципі, ми могли б врегулювати це питання самі, постановою, але не зайвим буде, якщо законодавці уточнять цю норму, вказавши конкретний час бездіяльності ОВК - тоді стаття закону працюватиме".

В інформаційній записці ГПУ міститься ще одна пропозиція, що передбачає розширення повноважень ЦВК. "Законом не передбачений дієвий механізм реагування комісій у разі, якщо кандидати порушують виборче законодавство", - сказано в документі.

Видання відзначає, що якщо перші дві пропозиції ГПУ стосувалися розширення повноважень ЦВК, то дві наступні - роботи правоохоронних органів і судів.

"Не визначені особливості доступу до оригіналів виборчої документації (протоколи дільничних комісій – Ред.) судів, правоохоронних органів та державних виконавців", - сказано в документі.

Як приклад в записці наводиться округ N132 (Первомайськ; Миколаївська область), де вилучення державними виконавцями протоколів дільничних комісій призвело до масових порушень громадського порядку.

Остання пропозиція ГПУ обумовлена ситуацією, що склалася в окрузі N94 (Обухів; Київська область), де окружна виборча комісія не врахувала голоси понад 30 тис. виборців з 27 дільниць. "У законі відсутні критерії, за якими голосування на окремих дільницях може бути визнано недійсним у разі недопуску на ці дільниці спостерігачів", - зазначають у ГПУ.

Представники опозиції не згодні з пропозиціями ГПУ, а у Партії регіонів обіцяють врахувати пропозиції Віктора Пшонки.

Як повідомлялося раніше, народний депутат від НУНС Геннадій Москаль зареєстрував у парламенті законопроект, який забороняє спецпідрозділам МВС – «Беркуту», «Соколу» та ін. брати участь у виборчих процесах, а також носити при цьому маски.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.