Віце-президент Freedom House: вибори підтвердили руйнацію демократичних інститутів в Україні

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.11.2012 14:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18995

Нинішні автократи навчилися маніпулювати результатами голосування ще до проведення виборів, підтвердженням чому стали вибори в Україні.

Про це у своїй статті пише віце-президент з дослідження Freedom House Арч Паддінгтон.

«Вибори традиційно вважають справедливими і конкурентними лише зважаючи на те, що в день виборів не відбулося очевидних фальсифікацій. Сучасні автократи взяли це до відома. Все частіше вони розробляють стратегії, спрямовані на виправлення результату політичних змагань ще за кілька тижнів, місяців чи навіть років до виборів. Їх ціллю є виграти вибори при цьому уникаючи нахабних актів фальсифікацій, які неминуче викличуть міжнародне засудження», - пише аналітик.

За його словами, найбільш чітко це явище було видно на двох виборах, де перемогла чинна влада: в Україні і у Венесуелі.

«У Венесуелі президент Уго Чавес переміг свого суперника Енріке Капрілеса Радонскі, набравши близько 55% голосів. В Україні результати парламентських виборів є трохи похмурішими, але здається правляча Партія регіонів, лояльна до президента Віктора Януковича, втримала свої позиції проти роз’єднаної опозиції», - відмічає Паддінгтон.

«Вибори в Україні були серйозно затьмарені руйнацією демократичних інститутів за чинного уряду, який прийшов до влади в 2010 році. Місія Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зауважила використання урядом державних службовців та ресурсів для підтримки Партії регіонів, швидке прийняття зміненого виборчого закону за рік до голосування та медіа-середовище, де було мало об’єктивних новин. Повідомлення зрозуміле: вибори не можуть бути справедливими, якщо враховувати, що харизматичних і діяльних фігур опозиції довільно дискваліфіковано з допомогою податливої судової системи», - додає експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.