У вухах приховані «батарейки»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.11.2012 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18997

Група науковців з Массачусетського технологічного інституту і Гарвардського університету стверджує, що всередині організму ссавців, зокрема людини, є природна батарейка, здатна до живлення електронного пристрою.

Джерелом живлення може стати прихована глибоко у внутрішньому вусі камера з іонами, яка виробляє електричний потенціал для управління сигналами нейронів

Джерелом живлення може стати прихована глибоко у внутрішньому вусі камера з іонами, яка виробляє електричний потенціал для керування сигналами нейронів.

У ході експерименту на морських свинках дослідникам вперше вдалося забезпечити живлення імплантованого електронного пристрою від такої природної "батарейки", повідомляє CNews з посиланням на публікацію в журналі Nature.

Науковці імплантували електроди в "біологічні батарейки" у вухах морських свинок. До електродів прикріплялися малопотужні електронні пристрої. Слух свинок не постраждав після імплантації, а пристрої змогли передавати дані про хімічні умови у вусі на зовнішній приймач.

"У минулому люди вважали, що місце, де знаходиться високий потенціал, недоступне для пристроїв-імплантатів, і будь-яке втручання дуже небезпечне. Протягом 60 років ми знали про те, що така батарейка існує, але ніхто навіть не намагався використовувати її для живлення корисної електроніки", - пояснив отохірург Костянтин Станкович.

Вухо перетворює вібрації барабанної перетинки у електрохімічні сигнали, які потім обробляються мозком. Розташований у частині вуха батарейний відсік розділений мембраною, деякі з клітин якого вміють перекачувати іони. Дисбаланс іонів натрію і калію на різних сторонах мембрани створює електричну напругу.

Хоч ця напруга є найвищою в організмі, вона все ж дуже невелика. Для її використання необхідно працювати з вкрай малопотужними електронними чіпами. Для цього схема управління чіпом має бути дуже спрощеною, що і реалізували дослідники.

Проте сам чіп поки що розміщається за межами вуха морської свинки - вживляли тільки електроди по обидва боки мембрани - але розмір пристрою вже досить малий і дозволяє розмістити його прямо у вусі.

У майбутньому, вважають науковці, коли можна буде перейти від експериментів на тваринах до випробувань на людях, їхня розробка знайде застосування в слухових апаратах або в пристроях, що стежать за рівновагою. Крім того, можна буде створювати нові, ефективні діагностичні алгоритми, засновані на значеннях напруги у внутрішньому вусі у різних хворобливих станах.

25 жовтня данські науковці виявили таємничі електричні потоки на дні океану і, визначивши їхнє джерело, здивувалися власному відкриттю. Як виявилося, морське дно буквально обплутане живим електричним кабелем - це бактерії, з’єднані в найтонші довгі нитки, дуже схожі за структурою на зв’язку проводів в ізоляційній обмотці, зазначає NEWSru.ua.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.