Замовником вбивства Козлова був російський банкір Френкель

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 11.01.2007 19:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1900

У організації вбивства першого заступника голови Центробанку РФ Андрія Козлова підозрюється банкір Олексій Френкель, повідомив адвокат затриманого Ігор Трунов.

"Сьогодні Френкелю пред'явлена ухвала про залучення його як підозрюваного у справі", - сказав Трунов. Разом з Френкелем, за його словами, було затримано двох осіб, але їх відпустили як таких, що не мають відношення до банківської діяльності.

Адвокат повідомив, що в п'ятницю Басманний суд вирішить питання про видачу санкції на арешт Френкеля.

35-річний Олексій Юхимович Френкель народився в Москві, закінчив економічний факультет Московського державного університету.
Френкель був головою правління ВАТ "ВІП-БАНК".

У червні 2006 року Банк Росії відкликав ліцензії у ряду банків, зокрема у ВІП-банку. За повідомленням департаменту зовнішніх і суспільних зв'язків ЦБ РФ, ВІП-банк (Москва) допускав порушення законодавства про протидію відмиванню злочинних доходів, зокрема несвоєчасно направляв у Федеральну службу по фінансовому моніторингу повідомлення по операціях, підметом обов'язковому контролю.

Банк проводив ризиковану кредитну політику і не створював адекватні резерви по активах, порушував порядок ведення бухгалтерського обліку і касових операцій, а також представляв недостовірну звітність, повідомив Центробанк. За його даними, характер і масштаб допущених банком порушень створили реальну загрозу інтересам його кредиторів і вкладників.

"У ніч на 11 січня в результаті слідчий-оперативних заходів затриманий замовник вбивства першого заступника голови Центрального банку Російської Федерації Андрія Козлова. В інтересах слідства його прізвище не розголошується", - наголошується в прес-релізі.

Перед судовою інстанцією буде поставлено питання про обрання відносно затриманого запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Як повідомлялося раніше, офіційний представник Генпрокуратури Марина Гріднева повідомила, що підозрюваний затриманий в Москві.

"Він громадянин Росії, власник крупної комерційної структури. Вбивство Андрія Козлова, і зараз у слідства в цьому немає ніяких сумнівів, пов'язане з його професійною діяльністю", - сказала Гріднева в ефірі телеканалу НТВ.

Генпрокурор Юрій Чайка раніше заявляв, що справа про вбивство Козлова розкрита. "В ході розслідування в справі про вбивство першого заступника голови ЦБ Андрія Козлова арештований ряд осіб, тому можна говорити про те, що кримінальна справа розкрита", - сказав Чайка на початку грудня на прес-конференції в РІА Новості.

Замах на Козлова, який займався в ЦБ питаннями ліцензування, було здійснено 13 вересня минулого року на вулиці Оленячий Вал в Москві. Його водій помер від отриманих поранень на місці, а Козлов помер наступного ранку в лікарні.

За даними прокуратури, двоє злочинців відкрили вогонь, коли Козлов виходив із спорткомплексу. Під час оперативно-слідчих заходів приблизно в 250-300 метрах від місця злочину було виявлено два пістолети.

У жовтні минулого року, за повідомленням Генпрокуратури, були затримані "виконавці вбивства, а пізніше (у листопаді-грудні) і посередники". "Всім їм пред'явлено звинувачення і вибраний запобіжний захід у вигляді висновку під варту", - наголошується в прес-релізі.

Всього, за даними Генпрокуратури, "у даній справі затримано, включаючи замовника вбивства, сім осіб".

Кримінальна справа за фактом вбивства Козлова була збуджена по частині 2 статті 105 УК РФ і прийнято до провадження управлінням по розслідуванню особливо важливих справ Генпрокуратури РФ.

В кінці жовтня минулого року Генпрокуратура також порушила кримінальну справу за фактом розголошування державної таємниці при розслідуванні вбивства.
"З 10 жовтня 2006 року у ряді засобів масової інформації стали з'являтися публікації про хід розслідування даного злочину, що містять відомості, які становлять державну таємницю. Вказані відомості, зокрема про тактику і способи проведення оперативно-розшукової роботи, потрапили в ЗМІ від джерел, пов'язаних з розслідуванням цієї кримінальної справи", - йшлося в повідомленні прокуратури.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.