Україна втрачає інвесторів через вибори та неефективні реформи

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.11.2012 12:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19003

Приріст прямих іноземних інвестицій в Україну з початку цього року зменшився майже на третину – порівняно з тим самим періодом 2011 року.

Про це йдеться у повідомленні Держкомстату. В опозиції кажуть, що Україна втрачає довіру іноземних інвесторів через брудні вибори, неефективну фінансову політику Кабінету Міністрів та невдалі економічні реформи. Втім провладні парламентарі ці фактори вважають вторинними і вказують на погіршення економічної ситуації у світі.

На думку члена парламентського комітету з питань фінансів, депутата з фракції Партії регіонів Юрія Полунєєва тенденція до зменшення притоку інвестицій збереглася і в останньому кварталі нинішнього року через те, що у часі збіглися три фактори.

«Перший – погіршення фінансової та економічної ситуацій у світі. Потенційні інвестори відчувають на собі наслідки кризи. Крім того, інвестори розцінюють нинішню політичну ситуацію в Україні як посилення політичних ризиків. Цьому сприяють також різкі оцінки того, як відбувалися вибори. Також є достатньо різноманітні оцінки таких реформ, зокрема, як Податковий кодекс, зміна системи адміністрування податків. Стосовно них оцінки інвесторів є песимістичними», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Полунєєв.

Індекс інвестиційної привабливості України знижується вже третій квартал поспіль. Про це йдеться у повідомленні Європейської бізнес асоціації, яка і розраховує індекс на підставі опитування керівників низки компаній.

У повідомленні організації йдеться, що інвестори відзначають низку негативних тенденцій, які сьогодні спостерігаються в економіці України. Так, понад чверть опитаних вважають, що політична ситуація в Україні робить її непривабливою для інвесторів. Приблизно стільки ж респондентів вказують на проблеми, пов’язані з податковою системою і новим Податковим кодексом. Ще 18% відзначили посилення тиску з боку державних структур і зарегульованість ринку.

Інвестори не вірять цій владі – Терьохін

Україна втрачає інвестиційну привабливість ще й через через фінансову політику Кабінету Міністрів, який накопичує борги і тому не може забезпечити достатньої стабільності у банківському секторі. Таку думку у коментарі для Радіо Свобода висловив член парламентського комітету з питань фінансів, депутат від БЮТБ Сергій Терьохін.

«Що, Україна – хороша зона, щоб вкладати кошти? Необхідні правильні рішення правильного уряду. Не вірять люди цій владі! Якщо внутрішні інвестори не вірять цій владі, якщо ми з вами не віримо, то хто за кордоном повірить у це? Ніхто!» – вважає Терьохін.

Уряд створив «закритий» для іноземних інвесторів режим – експерт

Залежність обсягів інвестицій в Україну від тенденцій у світовій економіці відзначив і економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. Водночас, за його словами, на зниження приросту цього показника вплинуло і недовиконання плану приватизації через створений урядом «закритий» режим, коли іноземний капітал не допускають до роздержавлення найпривабливіших об’єктів.

«На жаль, в останні роки були сигнали від уряду, що іноземні інвестори не бажані у приватизації стратегічних великих об’єктів», – каже він.

«Для того, щоб інвестувати у якісь нові сектори, нові підприємства для цього потрібна економіка, яка зростає», – зазначає Радіо Свобода експерт і наголошує, що вочевидь, прискорення приросту іноземних інвестицій в Україну не варто очікувати протягом щонайменше року.

За даними Держкомстату, у 2012 році основними інвесторами України є Кіпр, Німеччина, Нідерланди та Росія.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.