Меркель: Україна не готова до подальшого зближення з ЄС

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 15.11.2012 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19004

Берлін і Варшава по-різному оцінюють перспективи співпраці ЄС з Україною. Про них йшлося на німецько-польських міжурядових консультаціях у середу, 14 листопада, в Берліні.

На заключній прес-конференції після міжурядових консультацій у Берліні канцлер Німеччини Анґела Меркель та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск по-різному оцінили перспективи співпраці ЄС з Україною з огляду на неоднозначний перебіг парламентських виборів. Відповідаючи на запитання кореспондента DW про перспективи підписання Угоди про асоціацію, Меркель, зокрема, наголосила: "На даний момент передумов для підписання угоди немає… Якщо такі передумови будуть створені, то ми будемо готові поставити підпис під цим документом",- зазначила вона.

Водночас Меркель підкреслила важливість безперервного діалогу з Україною в межах Східного партнерства: "Україна – сусід Європейського Союзу. Ми маємо різносторонні зв’язки одне з одним. Але існує також низка серйозних труднощів у наших відносинах, які ми зможемо подолати лише через діалог одне з одним". Меркель не уточнила, які саме передумови для підписання Угоди про асоціацію мають бути створені. Раніше уряд ФРН доволі критично оцінював проведення парламентських виборів в Україні. Зокрема, німецький МЗС вимагає ретельної перевірки та усунення всіх виборчих порушень.

Асоціація через рік?

Тим часом прогноз прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска був значно прихильнішим для України. Він заявив, що сподівається на підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС у листопаді наступного року на саміті Східного партнерства у Вільнюсі. "Я та пані Меркель маємо схоже бачення демократичних стандартів в Україні. І ми не відчуваємо щодо цього великого ентузіазму. Але слід оцінювати ситуацію реалістично",- підкреслив Туск, вказуючи на необхідність терпіння у відносинах з Україною та розуміння геополітичної ситуації, в якій опинився Київ. "Ми й надалі працюватимемо над тим, щоб шлях України в Європу залишався відкритим",- додав він.

Оцінюючи перебіг парламентських виборів в Україні, Туск зазначив, що з точки зору Польщі вони, звісно ж, не в усьому відповідали європейським стандартам. "Але в цілому це були демократичні вибори, на яких опозиція отримала сильний мандат і заявила, що працюватиме в новому парламенті і не бойкотуватиме його роботу. Це створює шанс на нормалізацію внутрішньополітичних відносин в Україні",- зауважив польський прем’єр.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.