Вчені знайшли першу “мандруючу” планету

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.11.2012 13:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19005

Планету-самітницю знайшли канадські астрономи з Монреальського університету.

Як повідомляє TheTelegraph, небесне тіло у сім разів більше за Юпітер. На планету не діють гравітаційні сили, оскільки вона не входить до жодної сонячної системи. Натомість її рух у космосі хаотичний.

"Теоретично ми завжди підозрювали, що такі дуже холодні планети можуть існувати. Однак до тепер ми ніколи їх не бачили", - розповідає астрофізик Етьєн Артіго.

Попри відсутність поблизу зірки, на планеті досить спекотно. Її температура становить близько 400 градусів за Цельсієм. Науковці припускають, що їхню рідкісну знахідку у космосі можна віднести до групи потенційних молодих зірок. Наразі до неї входять 30 небесних тіл. Однак всі вони мають орбіту в межах сонячних систем.

"Ця планета у вільному польоті може дати нам можливість детальніше вивчити сам процес спалаху зірки", - переконаний астоном Філіппе Делорме.

Разом з тим деякі вчені сумніваються чи можна віднести самотню космічну мандрівницю до планет. На думку вчених, її все ж варто вважати "коричневим карликом" - зіркою, якій не вистачає власної енергії для початку термоядерних процесів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.