Союзна війна. ЄС робить висновки щодо надійності Росії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 11.01.2007 20:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1901

Комісар ЄС з питань енергетики Андріс Пібалгс переконаний, що без довіри навіть новий Північний газопровід між Росією і ЄС, який повинен з’єднати ЄС і Росію без посередників, не може вважатися надійним.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції і Брюсселі після засідання групи ЄС з питань постачання нафти.

"Не можна створити стабільну систему без довіри", - сказав комісар ЄС.

Північно-Європейський газопровід - проект нового маршруту транспортування російського газу в Європу. Газопровід дозволить напрямку сполучити газотранспортні мережі Росії і країн Балтійського регіону з загальноєвропейською газовою мережею, при відсутності на його шляху транзитних держав.

Уведення першої черги нового газопроводу в експлуатацію призначено на 2010 рік. Будівництво двох ділянок наземної частини (Грязовець-Виборг) ПЄГ почалося 9 грудня 2005 року. Пропускна здатність першої нитки нового газопроводу - 27,5 млрд. кубометрів газу на рік. Передбачається будівництво другої нитки газопроводу і збільшення пропускної здатності ПЄГ у 2 рази - до 55 млрд. кубометрів на рік.

Європейський Союз планує направити листа владі Росії і Білорусі щодо неприпустимості припинення постачання енергоносіїв, повідомив Пібалгс.

"Ми направимо листи, у яких закликаємо ці країни до прозорості і надійності постачань", - сказав комісар.

У свою чергу головуючий на засіданні групи державний секретар Німеччини Іоахім Вермлінг зазначив, що після останнього конфлікту між Білоруссю і Росією, у результаті якого Росія припинила постачання нафти, Європа одержала серйозний урок.

"Серйозний урок полягає в тому, що може трапитися так, що нафтопроводи буде блоковано", - сказав він.

При цьому, держсекретар Німеччини зазначив, що європейські чиновники стурбовані щодо надійності постачання всіх енергетичних ресурсів із Росії.

Вермлінг також зазначив, що в результаті таких дій Росія суттєво втратила свій статус надійного партнера в очах європейців.

Відповідаючи на питання про можливості застосування інших засобів впливу на владу Росії, держсекретар Німеччини зазначив, що спочатку необхідно дочекатися відповіді від російської влади, після чого можна буде розглядати інші засоби впливу.

Як повідомлялося раніше, сьогодні вранці у Москві в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі Росії відновилися білорусько-російські переговори про постачання нафти і скасування взаємних торгоівельних обмежень. Наразі про результати цього діалогу відомостей не надходило.

Від “Аратти”: на тлі проявів “надійності” та “поваги” щодо партнерів кремлівських керівників було вже достатньо наочних ілюстрацій, аби втратити будь-які ілюзії. Особливо за останні два роки. В Європі розвіюються їхні залишки. Проте в Україні такого явища не спостерігається. Осбливо в лавах правлячої коаліції. Та й в сформованому нею уряді - за звичкою очі урядовців спочатку дивляться у бік мавзолею. Під пропагандистські теревені про “поступову” євроінтеграцію. Колись. А тим часом гроші українців та іхнє національне багатство широкою рікою текуть у кишені “стратегічних партнерів”. Щоб їм було за що відпочивати у європейських барделях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.