«Чудасії покращанські»: на кордонах України запроваджено новi дивні правила

Автор/джерело -  © Експрес



Дата публiкацiї - 15.11.2012 18:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19013

Люди в унiформi взялися фотографувати автiвки та осiб, якi перетинають кордон. Усе потрапляє пiд прицiл їхнiх камер. Фотографують салони й навiть багажники легкових авто!

Громадяни обуренi, адже досi перетинали кордон без такої "фотосесiї" й не розумiють, навiщо комусь фото їхнiх автомобiлiв. Може, припускають люди, митники так добре поповнили скарбницю держави, що керiвництво за це вiдправило їх на курси фотосправи? Iншi кажуть, що це спецслужби складають досьє на неблагонадiйних - тих, хто їздить за кордон. Говорять усiляке, а офiцiйних пояснень нiхто не дає.

...Їдемо до кордону. Тут, як завжди, черга. Десятки автiвок чекають на те, щоб врештi переїхати на iнший бiк. А їх затримують, щоб сфотографувати. Причому фотографують, що люди везуть у салонi, багажнику, а також роблять фото з вiдкритим багажником - так, щоб було видно номернi знаки. Знiмки митники роблять на цифровi фотоапарати. Апаратiв у них лише 3 - 4, тож доводиться чекати, доки один митник фотографує авто декiлька хвилин. А от навiщо фотографує -- нiкому не пояснюють. Також не зрозумiло, для чого й хто використовуватиме цi знiмки.

Українцi, котрi часто перетинають кордон, кажуть, що через таке "нововведення" подовшали черги. Так, цього тижня в пунктi пропуску "Краковець" у черзi на в’їзд в Україну люди мусили чекати сiм з половиною годин!

"Менi довелося простояти вiд 23.30 до 7.00 ранку, - каже Валерiй Ситюк. - Вся затримка була за тим, що митниця фотографувала номери машин та багажнi вiддiлення! На моє запитання "Для чого?" митник вiдповiв коротко: "Для керiвництва в Києвi".

У соцмережах люди обурено обговорюють новацiї на кордонi.

"Сьогоднi вночi повернулися з Кракова. Жах, що дiється, на кордонi - величезнi черги", - написала в соцмережi блогерка Людмила.

"Причина - нашi митники фотографують кожну машину (№, що в багажнику, салонi). Черговi "бзiки". Чому фотографують мiй салон, машину? Щомiсяця вигадують якусь маячню i людям нiчого не повiдомляють", - закiнчує блогерка.

А от Роман Макар, речник регiональної митницi, запевняє, що фотографування не стосується людей.

"Митному контролю пiдлягають лише товари i транспортнi засоби комерцiйного призначення. Це, зокрема, легковики i вантажiвки, - пояснив пан Макар. - До них можна застосовувати засоби iдентифiкацiї, а саме фотографування".

Щоправда, люди, котрi зiткнулися з "фотосесiєю", наполягають на своєму - фотографують усiх, змушуючи вiдчиняти багажники.

Цiкаво, що митники на свiй розсуд вирiшують, який об’єкт їм фотографувати. "Здебiльшого знимкують тих, хто перебуває у так званiй групi ризику i теоретично може перевозити якiсь iз товарiв незаконно", -- далi переконує речник митницi Роман Макар.

- Не можна однозначно стверджувати про абсолютну незаконнiсть таких дiй, чи їх цiлковиту вiдповiднiсть законодавчим актам, - каже Андрiй Лепак, регiональний представник iнцiативи "Європа без бар’єрiв". -- Але очевидно, що представники уповноважених митних служб мали би обгрунтовувати таке вибiркове фотографування, чiтко пояснювати права й обов’язки осiб, що перетинають державний кордон.

А от керiвник Харкiвської правозахисної групи Євген Захаров каже, що такi дiї на кордонi незаконнi. "У посадовi обов’язки митникiв не входить фотографування автомобiлiв та їх салонiв. Це можна робити, якщо виявлено контрабанду, а не фотографувати все i всiх".

До речi, нiчого такого в жоднiй країнi свiту за жодного режиму правлiння не було, немає i, мабуть, не додумаються.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.