ВАСУ остаточно викреслив 30 тисяч голосів виборців у окрузі Засухи

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 15.11.2012 21:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19014

Вищий адміністративний суд відмовив “Батьківщині” у задоволенні позову, яким вони оскаржували дії ЦВК про встановлення результатів виборів по списках без врахування 27 дільниць у 94 окрузі.

Відповідне рішення оголосив суддя Валентин Мороз у четвер.

"У задоволенні позову об’єднанню "Батьківщина" до Центральної виборчої комісії про визнання протиправним бездіяльності щодо незабезпечення захисту права громадян країни та дій по встановленню результатів виборів депутатів у загальнодержавному одномандатному окрузі відмовити", - зачитав суддя.

Крім того у своєму рішенні суд наголосив, що ЦВК встановлюючи підсумки голосування за списками "діяла правомірно в межах своїх обов’язків".

На доводи спостерігача щодо встановлення результатів виборів у світлі рішення Євросуду з прав людини у справі "Ковач проти України", суддя зачитав:
"Колегія суддів звертає увагу на те, що факт і обставини справи суттєво різняться і як зазначив у своєму рішенні Євросуд, жодна виборча система не може виключити можливість втрачених голосів".

У свою чергу представник Ігор Алєксєєв зазначив, що "цим рішенням Україна втратила остаточне правосуддя. ми сподівались, що ВАСУ стане на бік закону і забезпечить захист інтересів громадян".

Як відомо, згідно з законом, у випадку перевиборів, громадяни будуть голосувати тільки у одномандатному виборчому окрузі. Голосування за списки партій не буде.

За словам опозиції, не було не враховано майже 31 тисячу голосів, зокрема, 13 тисяч 284 голоси за "Батьківщину".

Водночас представники ЦВК навели формулу, згідно з якою для отримання 1 мандату за пропорційною системою потрібно було 84 тисячі 534 голоси.

"Відповідно, навіть за умови врахування цих 13 тисяч голосів, квота БЮТ в парламенті не змінилася і лишилася на рівні 62 мандатів. Так само не змінилася б картина представництва й інших політичних сил", - заявила юрист ЦВК Тетяна Ярощук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.