В Росії заборонили “Велесову книгу”

Автор/джерело -  © “Друг читача”



Дата публiкацiї - 18.11.2012 08:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19027

Федеральний список екстремістських матеріалів недавно поповнився 41 найменуванням. Більшість з цих книг було внесено до списку за вказівкою Ленінського райсуду Оренбурга. Правозахисники оскаржують компетентність суду.

Суд Ленінського району міста Оренбурга без утоми поповнює Федеральний список екстремістських матеріалів. 9 листопада в нього потрапили свіжі найменування книг, і 32 з 41 включені туди згідно з рішеннями саме оренбурзького суду.

Фахівці інформаційно-аналітичного центру «Сова», що займається проблемами націоналізму і ксенофобії, взаємин релігії і суспільства, проаналізували видання, що потрапили в список, і заявляють, що заборона частини з них є безпідставною.

Наприклад, екстремістською була оголошена «Велесова книга». Датування пам’ятки спірне. Одні вважають її найдавнішим язичницьким писемним трактатом 10 століття, інші — підробкою кінця 19 — середини 20 століття. Правозахисники вважають, що визнати книгу екстремістською можна хіба на тій підставі, що вона збуджує вороже ставлення до варягів і візантійців. Спотворення історії, навіть навмисне, не може служити приводом для заборони літератури.

Директор центру «Сова» Олександр Верховський заявляє: «Практика визнання матеріалів екстремістськими в масовому порядку видається нам небезпечною безвідповідальністю».

Свіже поповнення списку навряд чи буде кимось оскаржене. Це означає, що на книжкові магазини чекає нова хвиля перевірок, яка потягне за собою неправомірні штрафи за ст. 20.29 (виробництво і розповсюдження екстремістських матеріалів).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.