Стратегічне партнерство. Москва натякає Януковичу на совковий Крим?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.11.2012 13:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19029

Перший та останній президент Криму Юрій Мєшков, який після усунення з посади живе в Москві, заявив, що має намір домагатися незалежності півострова від України і вступу його до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.

Кримські експерти не схильні переоцінювали вплив політичного вигнанця на ситуацію в Криму, але сходяться на думці, що це ще один сигнал Віктору Януковичу з Москви.

У заяві, оприлюдненій екс-президентом Криму Юрієм Мєшковим у п’ятницю, мовиться, що він продовжує вважати себе «єдиним і легітимним чинним Президентом Республіки Крим», а тому «готовий вести переговори про вступ Республіки Крим до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану». За його словами, це дозволить залучити до кримської економіки «значний потік інвестицій» і, зрештою, «врятує Народ Криму від катастрофічно зростаючого падіння рівня життя».

Лідер Республіканського руху Криму і Блоку «Росія» Юрій Мєшков був обраний президентом Республіки Крим на початку 1994 року. За 13 місяців свого президентства він розсварився з кримським парламентом, де переважали його однодумці-сепаратисти, ускладнив і, зрештою, порвав відносини з українським керівництвом і «добився» охолодження ставлення до нього офіційної Москви. Зрештою, у березні 1995 року Верховна Рада України скасувала президентську посаду в Криму і на початку квітня того ж року Юрій Мєшков виїхав до Росії.

Торік він повернувся до Криму, зробив кілька заяв, які українська влада розцінила як заклики до порушення територіальної цілісності України і силою вислала Мєшкова знову до Росії. У своїй нинішній заяві Юрій Мєшков знову закликав російське керівництво розпочати переговори з Україною про «незалежність Криму».

Більшість кримських політичних експертів скептично ставиться до здатності Юрія Мєшкова радикально вплинути на ситуацію в Криму і довкола нього.

Політолог Нариман Джелял каже, що пропозиції Мєшкова мають «міфічний» характер і їх неможливо реалізувати. Разом з тим, експерт не виключає, що екс-президент Криму є несамостійною фігурою.

«Можливо, Мєшков діє за вказівкою одного з федеральних стратегічних відомств Росії. Схоже, він перевіряє певний ґрунт і в Криму, і в Україні – населення та політиків – щодо входження до євразійських структур», – зазначив Нариман Джелял. Він каже, що «голос Мєшкова з Москви – це сигнал Путіна Януковичу».

Із прицілом на вибори-2015?

Голова Асоціації політологів Криму Олександр Форманчук теж відзначає маргінальність та несамостійність Юрія Мєшкова як політичної фігури. Він каже, що той зі своєю радикальною заявою дивним чином потрапив у провідний після виборів в Україні «інформаційний струмінь» щодо радикалізації політики. Форманчук згоден з Джелялом, що це – певний сигнал чинному Президенту України. Але політолог пропонує глянути на чергову появу Юрія Мєшкова в інформаційному полі з прицілом на 2015 рік – рік президентських виборів в Україні.

«Це будуть ключові для України президентські вибори. Майбутня фігура українського президента, безумовно, цікавить Росію. І ми знаємо проект Медведчука, який, практично, активно, включився у цю кампанію. А ось такі маргінальні сили, які представляє Мєшков, просто будуть залучати – з одного боку як політичний подразник, з іншого – як якийсь мобілізаційний електоральний ресурс», – зазначає Олександр Форманчук.

До екс-президента Криму в Москву додзвонитися не вдалося. Як пояснили його кримські соратники з Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія», Юрій Мєшков з журналістами не спілкується.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.