Стабільність досягнуто. НБУ “підмітає” валютну виручку експортерів

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 19.11.2012 13:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19030

Нацбанк ввів обов’язковий продаж юрособами частини валютної виручки, що одержується від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

Про це сказано у постанові НБУ № 475 від 16 листопада, що зареєстрована в Мін’юсті.

У документі сказано, що вимога установлюється щодо обов’язкового продажу на міжбанку надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

Нагадаємо, 15 листопада президент підписав закон, який надає право Нацбанку вводити на строк до шести місяців обов’язковий продаж експортерами частини валютної виручки і скорочувати терміни її повернення.

Як повідомлялося, 6 листопада Верховна рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів дії на грошово-кредитний ринок".

Згідно з пояснювальною запискою, законом за Нацбанком закріплюється право тимчасово (строком до 6 місяців) вводити (з подальшою відміною після стабілізації ситуації на внутрішньому валютному ринку та врівноваження платіжного балансу України) норму щодо обов’язкового продажу експортерами частини надходжень в іноземній валюті.

"Крім того, передбачається надати Нацбанку право тимчасово змінювати строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів", - йдеться в документі.

Як заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко, цей закон унеможливить розхитування курсу учасниками ринку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.