Стабільність досягнуто. Влада поспіхом “ваяє” закон про податок з обміну валют

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 19.11.2012 15:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19033

Робоча група з представників Нацбанку, Кабміну та профільного комітету ВР у екстреному порядку готує законопроект, яким терміново буде введений 15% податок на доходи громадян і 1% збір до Пенсійного фонду від продажу готівкової іноземної валюти.

Новим податком чиновники хочуть стимулювати населення здавати валюту в банки, але люди скоріше віддадуть перевагу чорному ринку.

"Група засідає і вдень, і вночі. Будемо працювати і в суботу, і в неділю, якщо знадобиться", - каже джерело в Кабміні. Терміновість зумовлена ​​тим, що закон про введення нових податків повинен встигнути прийняти ще нинішній склад Верховної Ради.

Чиновники хочуть, щоб закон набув чинності вже з 1 грудня, хоча реально платити нові податки населення почне, швидше за все, тільки на початку 2013 року.

"Є дуже велика ймовірність того, що закон буде проголосований у парламенті 20 листопада, щоб встигнути ввести його в дію з 1 грудня", - розповів Forbes.ua голова Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики регіонал Віталій Хомутиннік.

За його словами, законопроект поки перебуває на стадії розробки і може ще змінитися, але основна мета його ухвалення - не стільки поповнення бюджету за рахунок нових надходжень, скільки боротьба з валютними спекулянтами і стабілізація курсу.

При цьому чиновник обіцяє, що нові податки не будуть стягуватися прямо з 1 грудня. Один з авторів законопроекту говорить, що він передбачає перехідний (адаптаційний) період в 1-2 місяці, протягом яких всі бажаючі зможуть здати валюту в банки без сплати податків.

"Таким чином вони [автори законопроекту] хочуть стимулювати громадян позбутися готівкової валюти, придбаної на чорний день", - пояснює банкір, що побажав залишитися неназваним.

За його словами, це нібито дозволить погасити ажіотажний попит на готівкову валюту з боку населення і поправити платіжний баланс.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.