Боротьба за керівні портфелі. Єфремов вже вважає ПР більшістю у новому парламенті

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 19.11.2012 17:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19034

Партія регіонів претендуватиме як більшість на головування в основних парламентських Комітетах у наступному скликанні.

Про це заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу після погоджувальної ради в понеділок.

"Оскільки ми – більшість, і ми маємо забезпечувати стійку роботу держави, значить, нам повинні відійти комітети, які забезпечують цю роботу. А вже потім можна торгуватися по інших комітетах", - завив він.

Разом із тим, він висловився за те, щоб надати опозиції можливість головувати "у тих комітетах, які впливають на суспільну думку – зокрема, в комітетах з питань свободи слова".

Окрім того, Єфремов запропонував, щоб робочу групу, яка займатиметься розподілом керівних місць у Комітетах, очолив прем’єр-міністр Микола Азаров.

Раніше лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем’якін заявив, що опозиція зараз не планує делегувати депутатів в робочу групу, яка буде займатися підготовкою установчого засідання Верховної Ради нового скликання, оскільки вони досі не бачили список Комітетів, які пропонують очолити опозиції.

У свою чергу, спікер Володимир Литвин закликав опозицію взяти участь у робочій групі, оскільки саме вона і займатиметься, зокрема, розподілом Комітетів.

Раніше на чолі робочої цієї групи працювали 5 співголів – по одному від кожної фракції.

Від “Аратти”: пан Єфремов чи вже забув, чи свідомо підміняє поняття. Адже, новий парламент обраний за змішаною системою, яка, між іншим виключає саме існування постійної або правлячої більшості, зарактерної для парламентів, сформованих за пропорційною системою.

У новому парламенті, де 225 мажоритарників утворити правлячу більшість неможливо. Більш того, у Регламенті, з подачі ПР також відсунє формулювання більшості і опозиції. І це нормально, бо у такуому парламенті закони голосуватимуться не згідно з "рукою Чечетова", а ситуативною більшістю.

І до розподілу Комітетів хто скільки набрав мандатів - тепер стосунку не має. Розподіл посад у таких парламентах відбувається тільки шляхом досягнення компромісу між усіма сторонами, а не вказівкою ПР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.