Валютні нововведення Нацбанку провокуватимуть зростання тіньового сектору

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.11.2012 18:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19036

Валютні ініціативи Нацбанку спрямовані на обмеження доступу населення до валюти.

Про це заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«В умовах слабкої економічної динаміки, певних девальваційних тенденцій для гривні, обмеженого доступу до фінансових ресурсів, негативного зовнішньоторговельного сальдо центральний банк України і загалом українська влада намагалася обмежити доступ до валюти і, на жаль, нічого кращого не знаходить, як запровадити різного сорту адміністративні обмеження», – заявив економіст.

Як зазначив Юрчишин, окрім паспортизації та введення валютної виручки, обмеженням є також ініціатива про запровадження податку на купівлю населенням готівкової валюти.

«Це свідчить про те, що та стабільність, про яку багато говорилося, має радше умовний характер, тому що для нормальної економіки це нехарактерні заходи», – додав експерт.

Юрчишин також зазначає, що довгострокового позитиву такі нововведення не матимуть.

«Навпаки, це в черговий раз призведе до розчарування населення і бізнесу в діях українських можновладців», – зазначив він.

Експерт погоджується, що «різного сорту адміністративні обмеження, які не мають під собою належного обґрунтування та розуміння, провокуватимуть виникнення тіньового сектору і зменшення довіри населення до дій влади».

«Можливо, паніки вдасться уникнути саме тому, що українці швидко пристосовуються як і попередні рази до тіньового сектору і будуть розглядати його як неминуче зло як-то кажуть, проти якого навряд чи можна боротися», – зазначив він.

«Ми бачимо обмеження, які не заспокоюють ринки, а навпаки знервовують. Те, що це не призведе до економічного покращення, в мене не викликає сумнівів. Я не бачу жодного позитивного моменту. Тим паче, в жодній цивілізованій країні подібного немає», – підсумував економіст.

Як повідомлялося раніше, Національний банк ввів обов’язковий продаж переказів фізособам з-за кордону в іноземній валюті на суму понад 150 тис. гривень на місяць.

Крім цього, НБУ ввів обов’язковий продаж юридичними особами-резидентами частини валютної виручки, одержуваної від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

Народний депутат від Партії регіонів Віталій Хомутиннік зареєстрував у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до деяких Законів України щодо операцій з іноземною валютою», який передбачає введення 15% податку з продажу іноземної валюти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.