Хроніки “покращення”. Щоб закрити фінансовий рік в освітній сфері не вистачає понад 5 млрд грн

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 19.11.2012 21:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19037

За даними профспілки освіти та науки України, щоб закрити фінансовий рік в освітній сфері не вистачає понад 5 мільярдів гривень. Це гроші, якими мають виплатити зарплати та стипендій і оплатити комунальні платежі.

Де уряд візьме гроші на зарплати бюджетникам в останній місяць року, поки незрозуміло.

Про це на прес-конференції розповів Сергій Романюк, заступник голови профспілки освіти та науки України.
Затримки у виплатах заробітної плати в бюджетній сфері тривають уже три-чотири місяці.

Профспілки рекомендують переглянути закон про цьогорічний державний бюджет та перерозподілити кошти з інших сфер.

"Якщо Верховна Рада не перегляне зміни до державного бюджету на 2012 рік, то виникне заборгованість по зарплаті вже в 2013 році. Ситуація така - кожен фінансовий рік закінчується 31 грудня поточного року. Всі кошти, які вам виплатять у січні, будуть уже за рахунок 2013 року. Відповідно, якщо грудневу зарплату затримають і дадуть у січні, то не буде вистачати зарплати у наступному році, бо її забрали та закинули за 2012 рік. Якщо говорити тільки про зарплату освітян, то не вистачає 2,4 мільярди гривень. Працівник освіти не зможе якісно надавати свої послуги, якщо не буде отримувати гроші. Така ж ситуація в інших галузях. У медицині, наприклад, не вистачає 2 мільярди гривень", - пояснив експерт.

Найдовше зарплати на сьогодні затримують у столиці. Бюджетникам виплати затримали на 5 днів. Офіційною версією називають проблеми "в оформленні позички".
"Усього в Києві працює 63 тисячі освітян. На 14 листопада 50% з них ще не отримали зарплати. У нас виплачено 70 мільйонів, і заборгованість є приблизно така сама", - каже Олександр Яцунь, голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України.

10 грудня відбудеться з’їзд лідерів профспілок бюджетної сфери у столиці. На нього запросили прем’єр-міністра Миколу Азарова, профільних міністрів та представників європейських профспілок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.