Хроніки “покращення”. Уряд націлився на “глибоке занурення” в кишені власників автівок

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 20.11.2012 11:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19040

Кабінет міністрів виступив з ініціативою запровадження утилізаційного збору на всі імпортні та українські автомобілі.

Згідно з урядовим законопроектом "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо утилізаційного збору", базова ставка збору для легкових автомобілів складе 5,5 тис. грн, а для вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки - 38 тис. грн, пише "Комерсант-Україна".

Підсумкова сума утилізаційного збору залежатиме від спеціального коефіцієнта. Для нових легкових автомобілів значення коефіцієнта становить 86-550% від базової ставки (4,73-30,2 тис. грн) залежно від об’єму двигуна, а для машин старше трьох років - 530-3501% (29,1-192,5 тис. грн).

Відповідно до законопроекту, вітчизняні виробники автомобілів, що мають повний цикл виробництва, зможуть проводити утилізацію самостійно. Збір, сплачений ними, буде направлятися на спеціальний банківський рахунок, з якого можна буде фінансувати організацію утилізаційних потужностей. Таких підприємств в Україні зараз лише два: "Укравто" і "Богдан".

Імпортери і вітчизняні виробники, які не мають повного циклу виробництва, критикують документ. За словами гендиректора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, "за допомогою цього закону з ринку хочуть усунути імпортерів і деяких місцевих виробників".

Як відомо, досі утилізаційний збір в Україні застосовувався лише для російської продукції. Він був запроваджений в середині вересня у відповідь на введенний з 1 вересня збір для імпортних машин в РФ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.