Наостанок депутати знову сварилися через мову

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.11.2012 22:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19051

Біля парламентської президії у вівторок знову сталася сутичка між депутатами. Причиною збурення вкотре стало мовне питання, а саме зміни до закону про дошкільну освіту.

Експерти вважають, що й у новообраному парламенті депутати будуть сваритися через мову.

Законопроект передбачав, що батьки зможуть вільного обирати мову виховання їхньої дитини в дитячому садку. Крім того, він би дозволив створювати у дошкільних навчальних закладах окремі групи, в яких виховання здійснюється регіональними мовами.

Депутат-регіонал Вадим Колесніченко каже, що мовне питання не було першочерговим у законопроекті, а до того ж – воно вже врегульоване завдяки ухваленню закону «Про засади державної мовної політики».

«Питання мови у загальному обсязі займало п’ять відсотків, мабуть… До того ж, це вже вирішено. Ця норма вже чотири місяці, як працює в чинному законодавстві», – каже він.

Не чіпайте мову, а збільшуйте видатки на освіту – Кириленко

Опозиція розцінила цю ініціативу як черговий крок, спрямований на знищення української мови у дошкільній освіті.

«В одному дитячому садку десь на Троєщині, у Львові чи Дніпропетровську діти навчаються українською мовою, а вони хочуть зобов’язати батьків, щоб обов’язково визначали, якою мовою хотіли б. І створять російськомовні групи. При цьому ж зарплати викладачам не збільшуються, грошей на освіту не збільшується. А оця мовна карта проти людей розігрується», – каже депутат-нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко.

Після того, як перший віце-спікер Адам Мартинюк, який головував на засіданні, поставив законопроект на переголосування, опозиціонери обурилися і спробували блокувати парламентську трибуну. Відтак, у президії сталася сутичка.

У підсумку, законопроект підтриманий лише фракціями Партії регіонів та Компартії, не набрав необхідної кількості голосів і був відхилений.

Мовне питання допомагає політикам відрізнятися – Карасьов

Політичний експерт Вадим Карасьов зазначає, що мовне питання збурювало депутатів значною мірою завдяки тому, що воно більш емоційне, ніж раціональне і допомагає виборцеві відрізнити «своїх» від «чужих». На його думку, з огляду на склад новообраного парламенту, там також будуть сваритися через мову.

«Коли потрібно буде продемонструвати свій колір політичний – мова для цього якнайкраще підходить. Тому що в земельному питанні у значній мірі можуть збігатись погляди комуністів і «Свободи». По націоналізації державних підприємств стратегічного значення – теж. А от по мові – не збігаються», – зазначає експерт.

У вівторок депутати шостого скликання зібралися в парламенті в передостанній раз. Останнє засідання, на якому, можливо, розглянуть проект держбюджету на 2013 рік, відбудеться 4 грудня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.