Європейський суд відмовив в апеляції уряду України у справі Луценка

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.11.2012 23:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19052

Велика палата Європейського суду з прав людини відмовила у розгляді апеляції, яку подав уряд України щодо рішення про незаконність затримання і арешту екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Про це повідомила прес-служба «Народної Самооборони».

Під час засідання 19 листопада Велика палата у складі 5 суддів відмовила у проханні розглянути 17 справ, в тому числі і щодо Юрія Луценка.

Згідно з повідомленням, рішення Європейського суду з прав людини у справі українського екс-міністра від 3 липня є остаточним.

За словами адвоката Валентини Теличенко, яка представляє інтереси Луценка в Страсбурзі, це рішення поважного суду означає, що суд визнав повністю неспроможними аргументи Кабінету міністрів України по апеляції.

Вступ в силу рішення Європейського суду з прав людини у справі Юрія Луценка дає можливість скасувати вирок Печерського райсуду, заявив сьогодні адвокат Луценка Олексій Баганець в ефірі «5 каналу», коментуючи відмову Європейського суду розглянути апеляцію України.

«Безнадійне звернення України до Європейського суду, і скоріше всього, воно було направлене на те, щоб просто затягнути процес виконання цього рішення суду», - зазначив він.

«Це рішення Європейського суду підтверджує той факт, на чому наголошує захист, що щодо Луценка постійно порушуються норми процесу, норми Конституції, норми європейського законодавства. Не тільки під час затримання і арешту, в тому числі під час розгляду скарги в суді», - уточнив адвокат.

Баганець вважає, що завдяки цьому рішення «Луценка навряд чи відпустять».

«Хоча це є підставою сьогодні Вищому спеціалізованому суду, з урахуванням такого висновку Європейського суду, якщо не скасувати вирок районного суду і закрити справу за відсутністю по ній складу злочину, то хоча б змінити міру покарання на непов’язану з ув’язненням», - резюмував Олексій Баганець.

Крім того, Баганець впевнений, що Луценко повинен бути звільнений з колонії за станом здоров’я. Він нагадав, що в законодавстві є норма, яка говорити про те, що за наявності важких хвороб в ув’язненого, адміністрація виправної установи зобов’язана подати заяву до суду.

Баганець також додав, що суд, у свою чергу, повинен розглянути звернення і відпустити засудженого, якщо у нього є хвороби, які загрожують його здоров’ю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.