Методичне винищення пам’яток історії - стало візитівкою столичної влади

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.11.2012 12:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19056

У Києві через реконструкцію Поштової площі руйнується пам’ятка історії та архітектури – Поштовий будинок. Історичні експонати, які, ймовірно, залишилися всередині, – під загрозою.

Скоро Поштовий будинок може залишитися для киян лише на фотографіях

Про це Радіо Свобода заявив голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець. Натомість столична влада та головний архітектор Києва в один голос говорять, що ситуацію передбачити було неможливо і що Поштовий будинок уже рятують.

Поштовий будинок (або Поштова станція, Станційний будинок) – це одноповерхова будівля у стилі класицизму. Ця пам’ятка історії та архітектури розташована в Києві на Поштовій площі. Поштовий будинок звели у 1853-1865 роках як головну будівлю комплексу подільської поштової станції. І це – єдина споруда комплексу, що збереглася до нашого часу.

Із початком реконструкції Поштової площі у травні цього року пам’ятка просто тріщить по швах, розповідає голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець.

«Сьогодні одна частина будинку, яка ближче до Дніпра, почала провисати. Є тріщини. Вона провалюється. Швидше за все це відбувається не просто від механічного руху, який є навколо будинку, а й зі зміною руху ґрунтових вод. Тим паче, що біля Володимирського узвозу виявлені ознаки зсуву. Більше того: заблоковані дренажні стоки, які є в схилах. Таким чином, є небезпека того, що в районі Поштової площі буде накопичуватися вода, і саме ця вода – як зрозуміло з зовнішніх ознак, бо провести повноцінне дослідження я не можу, – рух води і підмиває будиночок», – говорить Олександр Бригинець.

Ніхто не очікував, що він дасть тріщини – Попов

Всередину будиночка Олександру Бригинцю потрапити не вдалося й у нього немає жодної інформації про те, чи всі історичні експонати звідти вивезли. А через підмокання фундаментів Поштового будинку під загрозою опинилися історичні експонати – зокрема дві печі ХVІІІ століття, які були перенесені до музею з урочища «Гончари-Кожум’яки». В разі замокання цегла-сирець, з якої вони зроблені, перетвориться в безформні глиняні об’єкти.

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов сказав Радіо Свобода, що ситуація уже під контролем. «Ніхто не очікував, що він (Поштовий будинок – ред.) дасть тріщини, тому, безумовно, зараз на те, що відбулося реагують фахівці. Ми виконаємо всі їхні вимоги, укріпимо фундамент. Робляться роботи з укріплення і проект з укріплення. Тобто цей будинок буде однозначно посилений частиною фундаментів, конструкцією», – сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.