Угода про асоціацію з ЄС може бути підписана у 2013 році

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.11.2012 11:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19063

Глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінські заявив, що в ЄС хочуть підписати угоду про асоціацію з Україною в 2013 році.

Про це він заявив вчора в Києві в рамках зустрічі українських учасників Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Томбінські, який брав участь у відкритті заходу, заявив, що, незважаючи на проблеми у взаєминах України і ЄС, підписання угоди про асоціацію може відбутися в 2013 році, пише "Коммерсант-Украина".

"Я хочу підтвердити і повторити наше бажання через кілька місяців підписати угоду, а потім працювати над його імплементацією", - сказав посол.

Томбінські зазначив, що його оптимізм не означає відкликання Євросоюзом попередніх вимог до України: "Підписання було призупинено через питання, пов’язані з вибірковим правосуддям, в тому числі у відношенні Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, з незавершеністю судової реформи і з нашими сумнівами з приводу минулих виборів".

На запитання про те, чи готовий Брюссель йти на компроміс по ряду вимог, посол відповів ухильно: "Політика - це не точна наука. Неможливо створити чіткий список критеріїв, які потім можна буде перерахувати - що виконано, а що ні".

У свою чергу присутній на заході перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський зазначив, що сьогодні підписанню угоди про асоціацію з ЄС заважають як технічні, так і політичні проблеми, про які Київ має намір вести діалог з Брюсселем.

Він уточнив, що через ці "технічні та політичні проблеми" мова йде про другу половину року (щодо підписання угоди про асоціацію з ЄС - Ред.). Також Хорошковський додав, що розраховує на зміну жорсткої риторики європейських країн.

"Після зустрічі Ангели Меркель (федеральний канцлер Німеччини - Ред.) та Дональда Туска (прем’єр-міністр Польщі - Ред.) ми почули сигнали про те, що у нас є серйозні шанси підписати угоду про асоціацію в 2013 році. Швидше все це відбудеться в другій половині року. А зона вільної торгівлі (ЗСТ. - "Комерсант") у будь-якому випадку повинна запрацювати якомога швидше", - заявив Хорошковський.

Між тим джерела газети в дипломатичному корпусі підтвердили, що Німеччина, яка раніше була одним із головних критиків України, допускає пом’якшення своєї позиції. Ключовим аргументом нібито став тиск представників німецького бізнесу, зацікавлених у зоні вільної торгівлі між ЄС і Україною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.