У ЄС після виборів в Раду немає єдиної позиції стосовно угоди про асоціацію з Україною

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.11.2012 15:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19071

Після парламентських виборів від європейських політиків пролунали заяви про можливість підписання угоди про асоціацію з Україною у 2013 році. Разом з тим були також заяви про відсутність в Україні умов для її підписання.

Крім того, наразі ще не оприлюднені остаточні підсумки спостережень за виборами до Ради, на які ЄС планує спиратися при визначенні своїх подальших відносин з Україною.

До виборів до Верховної Ради у ЄС неодноразово наголошували, що підписання угоди можливе після того, як Україна виконає ряд вимог, зокрема, здійснення реформ, звільнення лідерів опозиції, а також проведення вільних і чесних виборів.

Остаточних звітів європейських спостерігачів стосовно українських виборів, які мали стати «лакмусовим папірцем» на демократію, ще немає, однак попередні заяви невтішні.

Одразу після виборів президент найбільшої партії Європарламенту (Європейської народної партії) Вілфред Мартенс заявив, що в умовах, що склалися, угода про асоціацію ратифікована бути не може.

Разом з тим після виборів представники Польщі та Литви, «незважаючи на різні сумніви, які виникають в Європі», виступили за підписання угоди про асоціацію з Україною.

Польський прем’єр Дональд Туск, зокрема, припустив, що угода з Україною може бути підписана на саміті «Східного партнерства» у листопаді 2013 року у Вільнюсі.

Також у 2013 році бачить можливим підписання угоди про асоціацію посол ЄС в Україні Ян Томбінські. «Я хочу підтвердити і повторити наше бажання через кілька місяців підписати угоду, а потім працювати над його імплементацією», - сказав посол у Києві 21 листопада.

У свою чергу канцлер Німеччини Анґела Меркель 14 листопада заявила, що наразі мов для підписання угоди про асоціацію немає. При цьому вона наголосила, що Німеччина готова підписати угоду, якщо такі умови будуть створені.

При цьому джерела газети «Коммерсант-Украина» сьогодні повідомили, що Німеччина, яка раніше була одним із головних критиків України, допускає пом’якшення своєї позиції. Ключовим аргументом нібито став тиск представників німецького бізнесу, зацікавлених у зоні вільної торгівлі між ЄС і Україною.

Поза тим короткі дебати щодо парламентських виборів в Україні провела Рада міністрів закордонних справ у Брюсселі. Україні було приділено всього близько 15 хвилин через ескалацію конфлікту на Близькому Сході, якому була приділена основна увага політиків. Остаточні висновки щодо виборів в Україні будуть ухвалені 10 грудня. При цьому ЄС, скоріш за все, визначить критерії для підписання угоди про асоціацію з Україною.

Високопоставлені чиновники у Брюсселі зазначають, що договір може бути підписаний з метою «не штовхати Україну до ізоляції білоруського типу». Разом з тим вони вказують, що заперечення опозиційних лідерів здатні створити нездоланну перешкоду для підписання угоду про асоціацію.

Українська сторона пояснює, що угода про асоціацію між Україною та ЄСне готова до підписання технічно.Пори цьому президент і глава МЗС переконують, що процес євроінтеграції України не припиняється.

Нагадаємо, більшість європейських експертів вважають, що відносини між Україною та ЄС після парламентських виборів в Україні не зміняться.

За словами першого заступника керівника Інституту світової політики Сергія Солодкого, підписання угоди не виключається при проведенні проведені хоча б на «мінімально демократичному рівні». При цьому ЄС братиме до уваги весь післявиборчий період, включно із процесом формування більшості нової Ради.

Україна та ЄС розпочали переговори щодо Угоди про асоціацію в 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня цього року угода була парафована сторонами.

Для набрання чинності угодою необхідно її підписання президентами й ратифікація Верховною Радою, Європейським парламентом і національними парламентами всіх країн-членів ЄС.

Президент Ради ЄС Херман Ван Ромпей у грудні 2011 року висловив думку, що угода про асоціацію з україною може бути підписана у 2016 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.