Гра “в одні ворота”. Влада придумала як підняти тарифи на газ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 23.11.2012 10:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19077

Метою позову “Нафтогазу” до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, є не стільки відшкодування шкоди, скільки спроба звернути увагу на низькі тарифи на газ для населення.

Про це повідомило джерело в Нафтогазі, пише "Коммерсант-Украина".

"Від нас вимагають розвитку видобутку, в який той же "Чорноморнафтогаз" інвестує сотні мільйонів доларів, але в той же час змушують нас продавати цей газ населенню за цінами, що навіть не покривають собівартість цього видобутку", - говорить джерело в компанії.

Партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський вважає, що шанси Нафтогазу домогтися від Нацкомісії відшкодування збитків нікчемні.

"НКРЕ має повне право встановлювати тарифи на газ, і, відповідно до закону "Про природні монополії", учасники ринку не можуть оскаржувати її дії в суді, - зазначає керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. - Набагато ефективнішим був би позов до Державної податкової служби, оскільки її рішення дійсно вельми сумнівне і може бути легко оскаржене в суді".

Нагадаємо, "Нафтогаз" подав судовий позов до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, з вимогою відшкодувати 4,6 млрд грн збитків, понесених внаслідок вимушених постачань газу населенню.

Як пояснило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, Нафтогаз подав позов до Господарського суду Києва 5 листопада. Компанія вимагає відшкодувати 4,6 млрд грн, нарахованих компанії Державної податкової службою.

За словами джерела в міністерстві, в 2010 році НАК була змушена продати населенню газ не власного видобутку, а імпортований з Росії.

"Через рекордний обсяг споживання газу населенням нам не вистачило для нього газу українського видобутку, і ми продали близько 5 млрд кубометрів імпортного газу", - пояснив співрозмовник в Міненерго.

За його словами, компанія тоді імпортувала газ по $340 за тисячу кубометрів, а продавала населенню по $92 за тисячу кубометрів. Урезультаті "Нафтогаз" отримав збиток, який, втім, в податковій не визнали і донарахували монополії додаткові податки та штрафи на суму 4,6 млрд грн.

"По суті, ми отримали штраф за те, що продавали газ населенню за заниженим тарифом, який встановлює Нацкомісія", - говорить джерело в Міненерго.

Цю інформацію підтвердило джерело в Нафтогазі, який, втім, від додаткових коментарів відмовився.

Від "Аратти": як кажуть в народі -"несрастуха" виходить. Адже загальновідомо, що газ українського видобутку коштує $30-$44 залежно від газодобувного підприємства. Отже, реалізовуючи населенню цей газ за ціною $92 "Нафтогаз" не може не отримати прибуток у розмірі від $62 до $48 за кожну тисячу кубометрів. Далі - більше. Загальновідомо, що "Нафтогаз" продає паливо для ТКЕ за середньою ціною $416 за тисячу кубометрів. І ця ціна потім стає основою для комунальних тарифів. При тому, що для цих потреб має використовуватися газ вітчизняного видобутку, якого, наприклвд у минулому році було видобуто більше 20 млрд кубометрів, а фактичне споживання, за той самий період склало трохі більше 16 млрд кубометрів. Отже, про яку збитковість може йтися, якщо прибутковість, закладена у цінову політику можна порівняти хіба що з ігровим бізнесом?

І до речі про компенсаційні дотації з бюджету. Складається враження, що ці компенсації чиновники платять зі свобо сімейного бюджету. Хоча насправді - ми, громадяни, платимо за газ двічі: один раз у вигляді комунальних послуг, другий - у вигляді відрахувань з податків, сплачених нами ж.

Красти треба менше панове чиновники і не втюхувати про завідому "збитковіть" газопостачання для громадян. Тоді й баланс буде сходитися. А пір-судовими позовами нічого домогтися не вдасться: платоспроможність більшості платників - на межі. А за нею можуть статися "вила".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.