США наполягатимуть на звільненні Луценка і Тимошенко

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 26.11.2012 21:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19102

Джон Теффт заявив після зустрічі, що США і надалі вимагатимуть дострокового звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

Можливість жартувати навіть за такої непростої ситуації – те, що вразило американського посла під час зустрічі із Юрієм Луценком. Джон Теффт заявив після зустрічі, що США і надалі вимагатимуть дострокового звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

“Ми неодноразово висловлювали стурбованість ув’язненням Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Ми продовжуємо наполягати на їх достроковому звільненні”, – сказав посол США в Україні.

Разом із Джоном Теффтом до Менської колонії, де наразі перебуває ув’язнений екс-міністр, приїхав і голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський. Дипломатам дозволили спілкуватися із Юрієм Луценком протягом трьох годин через скляну перегородку. Дозвіл на таку зустріч в колонії дали не відразу, посол США в Україні отримував декілька відмов.

Під час зустрічі обговорювалися питання здоров’я Луценка, юридичний стан його справи, а також політична ситуація. Зокрема, Юрій Луценко висловив стурбованість щодо стану свого здоров’я та можливості виконати всі рекомендації лікарів.

“Особливо мене вразило його почуття гумору. Попри те, що людина перебуває в таких непростих обставинах, він демонструє дивовижне почуття гумору”, – зауважив Джон Теффт.

Обидва дипломати пообіцяли передати інформацію про стан здоров’я та саму розмову із ув’язненим екс-міністром своїм урядам. Ян Томбінський зауважив, що Євросоюз і надалі слідкуватиме за цією ситуацією, особливо, коли розглядатиметься касація на вирок у справі Луценка та за тим, як Україна виконуватиме рішення Європейського суду із прав людини.

Як повідомлялось раніше, Печерський районний суд Києва визнав Юрія Луценка винним у скоєнні низки посадових злочинів та присудив його до 4 років позбавлення волі. Наразі він відбуває покарання у Менській виправній колонії №91 у Чернігівській області.

Між тим, засудженій Юлії Тимошенко дозволили 3 дні (з 26-го до 28-го листопада) провести із своєю донькою – Євгенією Тимошенко. Державна пенітенціарна служба повідомила, що такий дозвіл було надано “у порядку винятку”, бо довгострокові побачення в умовах стаціонарних закладів не передбачені. Але 27 листопада екс-прем’єр святкуватиме день народження. Тому таке побачення є своєрідним подарунком Юлії Тимошенко від пенітенціарників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.