Азаров вважає, що у прорахунках «уряду професіоналів» винен весь світ

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 27.11.2012 17:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19119

Погіршення світової кон’юнктури негативно відбилося на економіці України, і подальший несприятливий розвиток подій може призвести до зупинки її зростання за підсумками 2012 року.

Таку заяву зробив прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи на з’їзді Федерації роботодавців України у вівторок, 27 листопада.

«Ми орієнтувалися на економічне зростання (у 2012 році — ред.) приблизно 3,5%. Добре, якщо матимемо плюс після завершення року», — сказав глава уряду.

За його словами, таке уповільнення пов’язане, насамперед, зі зміною цінової кон’юнктури на українські традиційні товари експорту і падінням попиту на них. Серед інших причин погіршення прогнозу — не такий великий урожай: за словами Азарова, аграрний сектор недоотримав у 2012 році приблизно 10 млн тонн зерна.

Відзначимо, що діаметрально протилежної думки дотримувався раніше міністр фінансів Юрій Колобов, який заявив в інтерв’ю ZN.UA, що саме в аграрному секторі уряд має намір знайти компенсатори для поповнення доходів бюджету. «Урожай нинішнього року хоч і дещо гірший за торішній, проте входить у трійку найвищих за останні десять років. 46 млн тонн зібраних зернових — це дуже навіть непогано. При цьому ціни на зернові збільшилися на 30-40%. Ось вам і компенсація», — сказав тоді міністр.

Примітно, що ще буквально кілька днів тому прем’єр був більш оптимістичний з приводу зростання ВВП України, в тому числі в поточному році. При цьому він додав, що уряд «планує, що наступний рік буде більш перспективним».

Раніше Держстат України опублікував дані, згідно з якими ВВП в третьому кварталі впав на 1,3% в порівнянні з тим же періодом минулого року (нагадаємо, у першому та другому кварталах зростання ВВП склало 2% і 3% відповідно).

На думку більшості економістів, в четвертому кварталі поточного року економіка країни продовжить падіння.

За даними джерел ZN.UA, в Мінекономіки вже обговорювався факт входження вітчизняної економіки в рецесію (спад ВВП упродовж двох кварталів поспіль). Поки ж публічно профільний міністр Петро Порошенко заявив, що його відомство пропонує використовувати в якості бази для розрахунків бюджету на наступний рік зростання ВВП у нинішньому році «не вище 2%». До цього Порошенко повідомив, що «на орієнтовні цифри 3,9%, які записані в держбюджеті-2012, Україна не вийде».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.