Вперед - у минуле! Росія перейде на Юліанський календар?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.01.2007 11:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1912

Після відновлення герба Російської імперії та трішки модифікованого гімну СРСР, Росія планує повернути Юліанський календар. Щоб зустрічати Новий рік після Різдва.

Фракція "Народна воля - СЕПР - Патріоти Росії" внесла в Держдуму законопроект "Про повернення Російської Федерації на літочислення за Юліанським календарем".

Про це кореспондентові "Росбалта" повідомив один з авторів документа, Олександр Фоменко. Підписи під документом також поставили депутати Сергій Бабурін, Микола Безбородов і Сергій Глотов.

"Стару нову" систему літочислення парламентарі пропонують увести з 1 січня 2008 року.

Передбачається перехідний період у 13 днів із 31 грудня 2007 року за Григоріанським календарем до 1 січня 2008 року за Юліанським календарем, під час якого, літочислення буде здійснюватися за двома календарями одночасно. Фоменко підкреслив, що прийняття закону дозволить росіянам святкувати Новий рік після закінчення Різдвяного посту. "Зараз православні змушені терпіти вакханалію зустрічі Нового року в останній тиждень посту, що є ненормальним", - вважає депутат.

Юліанський стиль у порівнянні із Григоріанським астрономічно більш точний, відзначив Фоменко. "Крім того, всі найважливіші події російської історії фіксувалися за Юліанським календарем, включаючи Жовтневу революцію, яка, згодом, його скасувала, - нагадав депутат. - Православ'я було й залишається духовною міццю російської державності. Перейшовши на Юліанський календар, ми підкреслили б винятковість нашої цивілізації".

У пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що загальновизнаного "світового" календаря наразі просто не існує: іудеї використовують місячний календар, у мусульман літочислення ведеться по Хіджарі, тобто від переселення Мухамеда з Мекки в Медіну в 622 році, свої календарі в японців, китайців і африканських народів, і тільки східні європейці живуть за "чужим, нав'язаним їм календарем". Тим часом, календар є "основним інструментом будь-якої культури", вважають депутати. Вони переконані, що Росії необхідно повернутися до Юліанського календаря, щоб "зберегтися як цивілізації, що має свої традиції й свій спосіб життя".

Нагадаємо, у Росії до 14 лютого 1918 року літочислення велося за Юліанським календарем. Відповідно до нього, середня тривалість року в інтервалі 4 років дорівнювала 365,25 доби, що на 11 хвилин 14 секунд довше тропічного року. За Григоріанським календарем, яким користується більшість країн, тривалість року становить у середньому 362,2425 доби, що на 26 секунд перевищує тропічний рік. Розходження між старим (Юліанським) і новим (Григоріанським) календарями в XVIII в. склало 11 доби, в XIX в. - 12 діб, в XX в. - 13 діб.

Від “Аратти”. Замість того, щоб Московському патріархату перейти на Григоріанський календар, як це зробив цивілізований світ, Держдума вирішила додати вогню до опіумної курилки. Як-то кажуть, - коментарі зайві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.