Гучний піар на неіснуючому LNG-терміналі не вдався

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.11.2012 21:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19121

Представник Іспанії, який підписав документ з української LNG-терміналу, якийсь Хорді Сарда Бонвіт від імені Gas Natural SDG, виявився особою, яка не належить до керівництва компанії.

Україна, прагне знизити залежність від дорогих поставок російського газу, заявила напередодні, що Іспанія допоможе їй в реалізації стратегічного проекту, побудувавши термінал для приймання скрапленого природного газу вартістю понад 700 млн євро, пише "Дело".

Однак, з’ясувалося, що представник Іспанії, який підписав документ у присутності українського прем’єр-міністра - якийсь Хорді Сарда Бонвіт - не має жодного стосунку до компанії Gas Natural SDG, названої майбутнім оператором терміналу, а сама компанія заявила, що не підписувала жодних контрактів.

Як повідомлялося раніше напередодні, 26 листопада, українські чиновники в урочистій обстановці в будинку уряду в Києві повідомили, що Бонвіт від імені Gas Natural SDG підписав угоду з Держагенства інвестицій України, однак компанія з цим не погодилася, про що зробила офіційну заяву.

Держагенство інвестицій України, що не зуміло, впродовж 24 годин з моменту оголошення про угоду, прояснити особу підписанта, представило себе жертвою технічної неузгодженості і повідомило, що займається врегулюванням події:

"У зв’язку з появою в пресі повідомлень про відсутність співпраці між компанією Gas Natural Fenosa та Національним проектом LNG-термінал, державне агентство з інвестицій та управління національними проектами вважає, що названі повідомлення виникли у зв’язку з технічною неузгодженістю, не залежної від української сторони", пише Reuters, яке і провело це розслідування.

У повідомленні зазначається, що "зараз представники Госінвестпроекту здійснюють відповідні узгодження з компанією Gas Natural Fenosa для врегулювання цього питання".

Відомство також повідомило, Gas Natural Fenosa Engineering (Socoin) робила техніко-економічне обгрунтування проекту за контрактом, укладеним у жовтні 2011 року, "і успішно завершила цю роботу".

Нагадаємо, що Госінвестпроект очолює Владислав Каськів, який у часи скандальних президентських виборів 2004-го був одним з головних активістів Помаранчевої революції, однак після приходу у владу Януковича примкнув до його команді.

Як повідомлялося, напередодні Україна оголосила про початок будівництва LNG-терміналу для зниження залежності від Газпрому. Примітно, що мова йшла про ділянку газопроводу, який має з’єднати ГТС з самим терміналом.

До цього відомство Каськіва займалося тим, що проводило у всіляких куточках світу так зване роуд-шоу українських інвестиційних проектів - десятки масштабних затій українських властей, які, втім, поки залишаються тільки на папері.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.