Литвин запропонував “хитрий” компроміс - внести поправку в Конституцію

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 28.11.2012 16:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19130

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин запропонував змінити текст Присяги народного депутата.

Про це він сказав на робочій групі з підготовки першого засідання парламенту 7-го скликання.

"Текст і зміст присяги народного депутат визначено Конституцією. Я пропоную додати ще одне положення: "Я, народний депутат, зобов’язуюсь персонально виконувати статтю 84 Конституції України про особисте голосування", - зазначив Литвин.

Говорячи про проект постанови опозиції щодо особистого голосування, спікер зауважив, що до неї потрібно додати: "депутат має голосувати "за", "проти", "утримався", а також те, що не допускається блокування роботи Ради.

Коментуючи в інтерв’ю журналістам пропозицію Литвина щодо зміни Присяги, представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко наголосив, що виконання 84 статті Конституції стосується не політичних сил і партій, а конкретного депутата.

"Є слушна пропозиція Володимра Литвина, що таке зобов’язання має взяти кожен народний депутат. Багато експертів, рух "ЧЕСНО", громадські організації вимагають взяти на себе зобов’язання голосувати персонально кожним народним обранцем. Тоді можна відстежувати, як кожен народний депутат виконує свої зобов’язання перед виборцями", - пояснив Мірочшниченко.

За його словами, поки не можна говорити про розгляд проекту постанови опозиції, тому що він має бути зареєстрований в парламенті.

Мірошниченко також додав, що наступного понеділка депутати будуть визначатися, як саме прийматимуть рішення щодо особистого голосування.

Від “Аратти”: у нас виникає підозра, що "хитра" ініціатива Литвина - є продукт мислення Банкової.

Присяга народного депутата це, інакше кажучи, текст ст. 79 Конституції України. Для того, щоб реалізувати цю ініціативу потрібно: текст законопроекту, який має пройти ретельні експертні дослідження, процедуру проходження у щонайменше у двох Комітетах, голосування у першому читанні більшістю 226 голосів, розгляд і вердикт Конституційного Суду, внесення поправок і пропозицій нардепів, і якщо бодай одна пропозиція буде ухвалена під час повторного розгляду - процедура повторюється. У разі проходження всіх процедур - для остаточного рішення потрібно 300 голосів нардепів...

Тобто, на наш погляд "жуйку песонального голосування" можна користувати до закінчення каденції парламенту. І без жодного результату.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.