Митно-морська «війна» за дизельне пальне для Чорноморського флоту Росії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.11.2012 22:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19132

Державна митна служба України наполягає на сплаті всіх необхідних митних платежів та зборів Чорноморським флотом Росії під час імпорту дизельного палива на територію України.

Заява українських митників у середу прозвучала у відповідь на висловлене напередодні Департаментом інформації та преси Міністерства закордонних справ Росії «занепокоєння» про те, що українська влада «утримує під своїм контролем більш як 14 тисяч тонн дизельного пального, необхідного для виконання флотом поставлених перед ним завдань».

Конфліктна ситуація довкола постачання на територію України для потреб Чорноморського флоту Росії 14 тисяч тонн дизельного палива виникла ще у вересні, коли до Севастополя з вантажем прибув російський танкер «Іван Бубнов». Тоді командування флоту, не отримавши на це фінансових ресурсів із Москви, відмовилося виплачувати відповідний митний збір, який надходить до Держбюджету України.

У відповідь митники відмовилися розмитнювати пальне і наклали на нього арешт. Як повідомили джерела Радіо Свобода в штабі Чорноморського флоту Росії, усі два місяці флотське командування вело інтенсивні консультації з Міноборони Росії і Митною службою України.

Зрештою, 27 листопада представники МЗС Росії заявили, що вимоги українських митників суперечать «як законодавству України, так і положенням базових угод щодо флоту про невтручання органів державної влади України у внутрішнє життя російських військових формувань». Водночас, російські дипломати наголосили, що переговори з митних питань «були припинені українською стороною в односторонньому порядку», а обіцянка українських партнерів провести відповідну зустріч у жовтні 2012 року «не була виконана».

«Такий стан справ не може не турбувати російську сторону. Дії українських митних органів явно не вписуються в рамки відносин стратегічного партнерства, що встановилися між Російською Федерацією і Україною», – йдеться в заяві МЗС Росії.

У квітні нинішнього року МЗС Росії вже заявляло про необхідність скасувати платежі до держбюджету України за вантажі, що надходять для потреб Чорноморського флоту Росії.

Російський флот мусить платити – українська сторона

Перший заступник голови Держмитслужби України Олександр Дороховський в інтерв’ю інформагенції «Інтерфакс-Україна» заявив, що ні законодавством України, ні міжнародними договорами, ратифікованими Верховною Радою, не передбачені пільги в оподаткуванні при ввезенні на митну територію України товарів, що надходять на адресу військових формувань Чорноморського флоту Росії. Натомість, угодою встановлено, що Чорноморський флот має сплачувати податки відповідно до законодавства України.

Чинна базова угода від 1997 року дозволяє при перетині кордону одноразово звільняти від таких платежів лише особисті речі військовослужбовців та членів їхніх родин, які переводяться в інше місце служби.

Командування флоту і цього разу ухиляється від коментарів. Телефони начальника відділу інформаційного забезпечення Чорноморського флоту Росії, капітана першого рангу В’ячеслава Трухачова у середу весь день були вимкнені. Втім, джерела Радіо Свобода в російському штабі стверджують, що пального на флоті поки достатньо.

Тим часом в інтерв’ю державному радіо «Голос Росії» представник Інституту міжнародних досліджень МЗС Російської Федерації Леонід Гусєв припустив, що за вимогами української сторони стоїть невирішеність газового питання.

«Швидше всього, це пов’язано зі спробами чинити з боку України тиск на нас з приводу газових справ. Мовляв, ви не хочете нам іти на поступки, а ми вам ось так от!» – зазначив російський дипломат.

У севастопольському аналітичному центрі «Номос» не виключають «газове підґрунтя» для такої принциповості Держмитслужби України, але відзначають, що близько половини фінансових відрахувань Севастопольської митниці до бюджету надходить від митних операцій Чорноморського флоту й Україна не готова відмовитися від цих коштів. Тим більше, що така практика існувала понад 14 років з часу укладення базової угоди про перебування Чорноморського флоту Росії на території України і російською стороною вона не оскаржувалася.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.