Заяви про створення більшості під прапором ПР - блеф

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.11.2012 10:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19137

Депутати-мажоритарники у новообраному парламенті не поспішають вступати у фракції і кажуть, що голосуватимуть не за партійним принципом, а виходячи з інтересів своїх виборців.

Серед 43 самовисуванців лише 3 повідомили про свій вибір. Так Давид Жванія увійде до фракції Партії Регіонів, Оксана Калетнік до комуністів, а Олесь Доній заявив про можливість приєднання до «УДАРу». Експерти припускають, що у новій Верховні Раді, крім партійних фракцій, виникнуть ще кілька центрів, навколо яких групуватимуться депутати.

Колишній «директор парламенту» часів Президента Леоніда Кучми, а нині депутат-самовисуванець Олександр Волков не поспішає офіційно приєднуватися до провладної більшості. Про це він заявив у коментарі Радіо Свобода. За його словами, він також не має наміру поповнювати лави опозиційних фракцій.

«Я такого рішення не ухвалював. Перш за все воля моїх виборців – вони мене обирали як самовисуванця. Думаю, будуть утворюватися якісь групи. Це протистояння політичних партій вже всім набридло. Мені люди казали: якщо треба проголосувати за те, щоб у нас було добро – голосуйте. Вони мене для цього обирали, а не для того, щоб я там бився і блокував законопроекти, які висуває та, чи інша партія», – зауважує Олександр Волков.

Між владою та опозицією

Також між владою і опозицією залишаються і Віктор Балога та двоє його братів – рідний Павло Балога і двоюрідний Василь Петьовка, які висувалися від партії «Єдиний центр». Вступ до партійних фракцій обмежує можливості депутата щодо реалізації своїх передвиборчих обіцянок, відзначив у коментарі Радіо Свобода Василь Петьовка.

«Думаю, не обов’язково бути конкретно там, чи там. Вхід до тієї чи іншої фракції – це перший крок, після якого починається фракційна дисципліна та інше. Мене що – фракція обрала до парламенту? Я можу обіцяти одне: в цьому році, точно, і найближчі 3-4 місяці я не збираюся нікуди йти. Я хочу побачити, чим буде займатися Верховна Рада», – переконує Василь Петьовка.
Крім того, заяву про входження до певної фракцій не підписував Петро Порошенко.

Регіоналам треба переманити до себе ще 34 мажоритарники

Водночас Давид Жванія, Володимир Литвин, Сергій Гриневецький, Григорій Калетнік, Ігор Рибаков, Володимир Пилипенко та Віталій Чудновський , за неофіційними даними, вже погодилися поповнити лави пропрезидентської більшості. Якщо вони дійсно приєднаються до фракції Партії регіонів, то вона налічуватиме 192 депутати.

Щоб створити більшість, регіоналам треба буде переманити до себе ще 34 мажоритарники. Серед них залишається тільки двоє партійних: Лев Миримський, який висувався від партії «Союз» та Олег Ляшко від Радикальної Партії, решта – самовисуванці.

Відтак, регіонали мають невеликі шанси зібрати однопартійну більшість і втримувати її протягом найближчого року, вважає політолог Михайло Погребінський. Водночас, за його словами, у новій Верховній Раді може виникнути кілька центрів, крім партійних фракцій, навколо яких об’єднаються депутати.

«Десяток мажоритарників будуть підтримувати опозицію. Від 8 до 14. А решта будуть з владою. Хоча влада зараз демонструє не повну єдність. Якщо будуть проблеми і виникнуть сумніви, вже у частині команди влади, про перспективи другого терміну, тоді не тільки мажоритарники, навіть, частина партійних будуть грати свою гру. Можуть шукати – на кого поставити як на майбутнього Президента», – зазначив Михайло Погребінський.

Раніше заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов запевняв, що заяви про вступ до лав регіоналів написали 40 самовисуванців. Утім він не зміг назвати їхні імена. Один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк натомість стверджував, що повідомлення Михайла Чечетова є блефом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.