Уряд України не повинен вирішувати економічні проблеми валютною політикою

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 29.11.2012 12:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19139

З часу розпаду Радянського Союзу українці занадто звикли покладатися на стабільний курс долара, тому уряд не повинен вирішувати економічні проблеми України через валютну політику.

Про це пише ділове видання Bloomberg.

«Українці привчилися прагнути американську валюту під час гіперінфляції початку 1990-х і так і не відмовились від цієї звички в тій мірі як це зробили їх сусіди в Росії. На думку економіста Олександра Охріменка, в українській економіці циркулює гривні на $ 25 млрд, в той час як доларів в готівковому обігу - $ 80 млрд. Всякий раз, коли центральний банк намагається розщедритися, банки йдуть і купують долари на валютному ринку. Країна імпортує більше, ніж експортує, створюючи дефіцит поточного рахунку, що за оцінками Міжнародного валютного фонду сягне 5,6 % від ВВП цього року в порівнянні з 2,2% в 2010 році», - пише видання.

«Уряд, однак, не бажає спокійно спостерігати за падінням курсу гривні щодо долара з позначки 8 грн, на якій вона перебуває з 2009 року. Замість цього чиновники знайшли всілякі творчі способи, щоб підтримати валюту. Центральний банк зажадав від експортерів продавати половину своєї валютної виручки для гривень. Парламент розглядає введення 15-відсоткового податку на купівлю доларів, і створено комітет по боротьбі з незаконною торгівлею валютою. А голова комітету Центрального банку Юрій Горшков зайшов так далеко, що попередив про кримінальну відповідальність за спекуляцію. Парламент відклав розгляд законопроекту про податки, але уряд зберіг свої позиції щодо валюти. З усіх економічних показників, які українці можуть прочитати в новинах, стабільний обмінний курс є те, що вони цінують найбільше. До цього вони привчилися з радянських часів. Так що, якщо уряд хоче знайти вирішення економічних проблем країни, йому, ймовірно, доведеться шукати його в іншому місці. Двадцятирічну залежність важко вилікувати», - йдеться в статті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.