Генасамблея ООН підвищила статус Палестини. Українська делегація втекла з голосувння

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.11.2012 02:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19148

Палестинська автономія увечері 29 листопада отримала визнання ООН як держави-спостерігача, котрий не є членом ООН. Пряму трансляцію вів телеканал Аль-Джазіра.

Рішення про підвищення статусу Палестини було прийнято Генеральною асамблеєю ООН. За проголосували 139 країн, включаючи Росію, Францію та Китай; дев’ять держав - США, Канада, Ізраїль, Чехія, Маршаллові острови, Мікронезія, Палау, Науру висловилися проти. Решта учасників голосування, - 41 країна, в тому числі, - Великобританія і Німеччина, утрималися, повідомляє Кореспондент.net.

Україна не брала участі у голосуванні. Під час голосування наші представники вийшли із залу. У Міністерстві закордонних справ позицію нашої країни не коментують. Крім України, у голосуванні не брали участі Екваторіальна Гвінея, Карібаті, Ліберія і Мадагаскар.

Отримання статусу держави-спостерігача в ООН дасть змогу Палестині безпосередньо звертатися в міжнародні організації під егідою ООН. Зокрема, вони зможуть подати позови проти Ізраїлю і громадян цієї країни в Міжнародний кримінальний суд в Гаазі.

Ізраїль не визнає юрисдикції цього суду, однак юридичні наслідки палестинських позовів можуть ускладнити перебування ізраїльтян в країнах, де юрисдикція МКС визнається.

Крім того, Палестина отримає офіційний статус незалежної держави, окупованої іншою країною. Цей статус, в числі іншого, визначить межі Палестини: вони будуть зафіксовані по лінії розмежування, яка передувала війні 1967 року – зі Східним Єрусалимом і без єврейських поселень на Західному березі.

Ізраїль і США послідовно виступали проти надання Палестині статусу держави. На думку Єрусалиму і Вашингтона, настільки серйозні питання повинні вирішуватися в ході діалогу між палестинцями та ізраїльтянами, а не в Генеральній асамблеї ООН.

Тим не менш Ізраїль постійно відкидав вимогу палестинців припинити будівництво поселень на Західному березі, заявляючи, що це продовження колонізації цих територій не може бути перешкодою для переговорів про мирне врегулювання.

На думку Єрусалиму, такі переговори повинні початися і йти без всяких попередніх умов. Палестинці, однак, вважають будівництво поселень крадіжкою своєї землі і не хочуть вступати в діалог, поки подібна практика не припиниться.

Ізраїль вважає, що Західний берег не може вважатися палестинською землею, оскільки належність цих територій залишається спірною. З отриманням Палестиною статусу держави ізраїльтянам буде набагато складніше відстоювати цю точку зору.

Раніше глава МЗС Ізраїлю пригрозив санкціями у разі визнання Палестини державою.

Рішення ООН було приурочене до Міжнародного дня солідарності з народом Палестини, який відзначається щороку 29 листопада.

Рівно 65 років тому Генасамблея ООН прийняла резолюцію 181, що передбачала створення двох держав. Тоді була заснована держава Ізраїль.

Напередодні голосування лідер Палестини Махмуд Аббас закликав ООН нарешті видати "свідоцтво про народження Палестини".

З того часу, як Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію № 181 про розділення Палестини, минуло 65 років. Хронологію окупації Ізраїлем добре видно на цій ілюстрації.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.