Лукашенко відновлює кріпостне право

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.12.2012 00:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19156

Працівникам білоруських модернізованих деревообробних підприємств буде заборонено звільнятися з роботи. Олександр Лукашенко дав доручення розробити відповідний декрет.

Причина - провал програми з модернізації у деревообробній галузі.

Серед півтора десятка інвестиційних проектів - жоден допоки не завершений. У невиконанні термінів президент країни Олександр Лукашенко звинуватив керівництво підприємств. Утім підкреслив, що зазвичай винні також і недбалі працівники. Відтак підписав наказ суворо дотримуватися трудової дисципліни.

Згідно постанови - працівникам заборонено звільнятися до закінчення модернізації без дозволу керівництва. Водночас Президент пообіцяв працівникам деревообробних заводів удвічі збільшити зарплати.

"Підготуйте декрет: до закінчення модернізації і реконструкції цих підприємств забороняється звільнення працівників. Працівник не може звільнитися з цього підприємства без дозволу керівника", - заявив Олександр Лукашенко, відвідуючи в п’ятницю ВАТ "Борисовдрев", повідомляє сайт «Хартия-97».

"Відпустять - нехай іде, не відпустять - повинен працювати. За порушення - на примусові роботи. Звільнився - на примусові роботи, і сюди ж працювати. А то ми достукаємся до того, що завтра почнуть ходити по Борисову і Мінську з вилами та один одного колоти", - сказав президент Білорусі.

"Замість того, щоб запустити виробництво і отримувати 1 тисячу доларів у 2015 році", - додав він.

"Тому - категорично заборонити всякі звільнення з завтрашнього дня, 1 грудня", - зажадав Лукашенко.

Разом з тим, він доручив при підготовці декрету передбачити механізм оскарження заборони на звільнення. "Скарги передбачити в декреті, тому що різні бувають ситуації. Остаточне рішення буде приймати губернатор", - зазначив він. "Але категорично, принципово, працівник, службовець та керівник не повинні звільнятися до закінчення модернізації", - попередив глава держави. Адже, за його словами, "ті проекти, які ми намітили, - це величезні гроші, вони сьогодні по 2-3 роки омертвлені, обладнання валяється під дахом".

При цьому він попередив: "Майте на увазі, нас почнуть ще більше дорікати в диктатурі, що ми людей змушуємо, забороняємо людей звільняти". "Скажу, щоб люди знали: вам доведеться в першому кварталі майбутнього року на цих підприємствах усім, кого будете тут тримати, заборонивши звільнення, довести зарплату в розмірі 400-500 доларів", - заявив Лукашенко, звертаючись до керівництва підприємства.

"Тоді люди скажуть: відчепіться, президент прийняв рішення, змусив тут працювати, але нормальна заробітна плата", - зазначив глава держави. Тому, за його словами, "так, дисципліна жорстока". "І це буде на всіх підприємствах, з вас ми починаємо", - сказав президент. "Я втомився всіх вмовляти, адже винні і робітники, і вони повинні відповідати за це (за модернізацію - "Аратта"), але і платити ми їм повинні нормально", - заявив Лукашенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.