Як спонукати народних обранців виконувати Конституцію?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 3.12.2012 10:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19157

У парламенті триває дискусія навколо проблеми персонального голосування народних депутатів, чого вимагає Конституція.

Представники парламентської опозиції пропонує два обмеження в новій Верховній Раді – заборону враховувати під час електронного голосування голоси тих депутатів, які не поставили підпис у журналі реєстрації, а також вимагає змінити електронну систему голосування таким чином, щоб "унеможливити голосування іншої особи замість народного депутата".

Як повідомляє газета "Коммерсанть-Украина", це передбачає проект змін до регламенту, що забезпечує особисте голосування народних депутатів, який в Раді зареєстрували опозиціонери - депутатами фракції "Наша Україна-Народна самооборона" - Миколою Мартиненком (обраний до ВР VII скликання за списком "Батьківщини"), Іриною Геращенко (обрана за списком УДАРу) і Олександром Бондарем (не пройшов у нову ВР, але співпрацює з партією "Свобода").

"Цей проект - продукт колективного розуму, а ми поставили під ним підписи, оскільки було потрібно продемонструвати, що його підтримують всі три майбутні опозиційні фракції", - пояснила Геращенко.

В опозиції наполягають, щоб зміни в регламент були прийняті ще нинішнім скликанням Ради - на її останньому засіданні 4 грудня.

"Це - єдиний спосіб зупинити ганебне "кнопкодавство". Без технічного забезпечення особистого голосування нова Верховна рада працювати не буде", - заявив Мартиненко.

"Ми продовжимо роботу в групі з підготовки першого засідання ВР нового скликання (має відбутися в понеділок вдень – Ред.), тільки якщо перед тим погоджувальна рада (в понеділок вранці – Ред.) внесе проект до порядку денного", - доповнила його Геращенко.

Вона також запевнила, що опозиція мала намір заздалегідь узгодити даний законопроект з представниками більшості - текст документа був переданий їм на попередньому засіданні підготовчої групи. Однак тоді зустріч завершилася скандалом - її в черговий раз залишили опозиційні депутати.

"Поки я не бачу готовності більшості голосувати", - зізналася Геращенко.

Водночас представники влади публічно висловлюються на підтримку ідеї, яка лягла в основу опозиційного проекту.

"Було б логічно, щоб зміни в частині персонального голосування були внесені до регламенту ВР", - заявляв глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Тим часом проект N11468 навряд чи буде затверджено. "Ми ще вивчимо пропозицію опозиції і приймемо рішення. Однак необхідно враховувати, що у Партії регіонів теж є певні пропозиції. Наприклад, про те, щоб проводити голосування в один день тижня", - сказав народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів) .

Приводом для відмови провладної більшості підтримати проект може стати норма про обов’язкову підпису депутата в журналі реєстрації. "У мене є сумніви, чи завжди депутат буде підписуватися особисто. Коли-небудь за нього це захоче зробити його помічник, а звичайний співробітник апарату Ради, який збирає підписи, не зможе з ним посперечатися. Так що, нам потім комісію створювати для перевірки автентичності підписів?" - дивується Олійник.

Геращенко вважає претензії надуманими. "Хіба це проблема, щоб депутат підписався? Навіть якщо він запізниться на ранкову письмову реєстрацію, то може підійти до секретаріату Ради і поставити підпис там. А до цього його картка повинна бути заблокована", - вважає представник опозиції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.