Хроніки “покращення”. Газова війна проти народу: “Нафтогаз” обмежує подачу газу для населення

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 3.12.2012 11:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19158

НАК “Нафтогаз України”, використовуючи своє монопольне становище, безпідставно зупиняє постачання газу для потреб населення.

Про це заявили у Асоціації міст України, передає "Комерсант-Україна".

Міста, за інформацією асоціації, щотижня отримують попередження від облгазів про відключення підприємств теплокомуненерго від поставок газу.

Від комунальних підприємств вимагають платити за газ по 4,7 тис гривень за 1 тисячу кубометрів, що в рази перевищує тариф, встановлений на газ для потреб житлового фонду, - 1,309 тис гривень.

При цьому теплокомуненерго (ТКЕ) змушують підписувати акти прийому-передачі газу за завищеним тарифом за допомогою заниження в 2-3 рази обсягу газу, який використовується для виробництва теплової енергії саме для населення, кажуть в асоціації.

Серед основних претензій є те, що ТКЕ не отримують ліміти або їм встановлюють занижені ліміти з подальшим перерахунком понадлімітного обсягу споживання газу за ціною 4,7 тис гривень.

Також не враховуються нормативні технологічні втрати теплової енергії за ціною в 1,309 тис гривень.

Це призводить до збільшення кредиторської заборгованості ТКЕ, а також до виникнення заборгованості з пільг та субсидій для населення.

В якості підтвердження асоціація оприлюднила копію листа "Одесагазу" від 21 листопада, згідно з яким 8 комунальних підприємств області на третю декаду листопада не отримали ліміти на споживання газу для потреб населення.

"Вимагаємо негайно з 21 листопада припинити споживання природного газу на населення. В іншому випадку поставка буде припинена у примусовому порядку", - йдеться в листі.

За словами аналітика Асоціації міст Ярослава Рабошука, ТКЕ не можуть відмовитися від підписання документів із завищеними тарифами, оскільки НАК може опломбувати газові труби, як це було в Славутичі і Тернополі.

Ще 10 листопада асоціація звернулася до прем’єр-міністра з проханням списати комунальним підприємствам заборгованість за газ в обсязі 10 млрд гривень.

Реакція глави уряду Миколи Аарова з’явилася 26 листопада.

Він доручив міністру з питань ЖКГ Анатолію Близнюку і міністру палива та енергетики Юрію Бойку, міністру фінансів Юрію Колобову, голові НАК "Нафтогаз України" Євгену Бакуліну провести зустріч з представниками місцевої влади і вирішити питання.

Дата зустрічі досі ще не визначена.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.