Зареєстровано два законопроекти про валютний податок

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 3.12.2012 17:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19167

У Верховній раді зареєстровано два законопроекти, якими пропонується ввести збори до Пенсійного фонду з операцій з продажу готівкової іноземної валюти як з фізичних, так і з юридичних осіб.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Згідно із законопроектом № 11470, ініціатором якого є нардеп Валерій Шаманов, пропонується ввести 10% збір до Пенсійного фонду України з суми операцій з продажу готівкової іноземної валюти фізичними особами.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект має на меті збільшити надходження до Пенсійного фонду, зменшити доларизацію економіки та створити правові передумови для збільшення довіри населення країни до національної валюти України.

"З цією метою передбачено встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду у розмірі 10% від суми операції", - йдеться у документі.

Як зазначається у документі, звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, коли належні громадянину суми в іноземній валюті будуть продані ним за готівкову гривню безпосередньо у момент отримання.

"Банки, фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які отримали від Нацбанку генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій та мають право здійснювати валютно-обмінні операції, зобов’язані будуть здійснювати контроль за сплатою пенсійного збору від операцій фізичних осіб з продажу іноземної валюти за готівкову гривню, що проводяться через ці установи", - говориться у законопроекті.

Згідно з законопроектом №1470-1, автором якого є народний депутат Андрій Павловський, пропонується ввести 15% збір до Пенсійного фонду з суми операцій з продажу готівкової іноземної валюти юридичними особами.

"З метою обмеження валютних махінацій юридичних осіб, що становлять загрозу стабільності пенсійної системи та курсу національної валюти, передбачається відрахування юридичними особами до Пенсійного фонду при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню збору у розмірі 15 відсотків від суми операції", - йдеться у документі.

Як повідомлялося раніше, законопроект про введення 15% збору був зареєстрований у Верховній раді 19 листопада.

Однак 20 листопада ВР відклала його розгляд на невизначений термін, оскільки його автор народний депутат Віталій Хомутинник відкликав законопроект.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.