На початку наступного тижня гарант визначиться з прем’єром

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 4.12.2012 10:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19173

Значних змін у складі Кабміну внаслідок вчорашньої відставки Миколи Азарова не відбудеться.

Про це пише газета "Коммерсанть-Украина" з посиланням на власні джерела.

"Микола Азаров, швидше за все, збереже посаду глави уряду і буде повторно внесений Президентом на розгляд депутатів, а уряд залишиться в нинішньому вигляді. Система ні добре, ні погано - але працює. Реформи, нехай без проривів, але будуть продовжуватися, - заявив співрозмовник газети в уряді. - У світлі президентських виборів 2015 року Віктору Януковичу необхідно зберегти нинішню систему противаг усередині своєї команди".

Зокрема, за інформацією видання, свою роботу в Кабміні продовжать перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський, який курує питання євроінтеграції, і віце-прем’єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, незважаючи на те, що раніше обговорювалося її перехід на роботу в уряд, збереже за собою посаду в адміністрації президента - оскільки, як зазначає співрозмовник, "центр реформ у країні перебуває на Банковій, і всі вони зав’язані на Ірині Акімовій".

За інформацією джерела, кандидатуру прем’єра Віктор Янукович має намір внести у Верховну Раду до початку свого візиту до Індії, який запланований на 9 грудня.

Опитані виданням представники парламентських фракцій стверджують, що переговорів за участю всіх політичних сил про формування нового складу уряду в Раді не ведеться. У Партії регіонів це пояснили необхідністю в першу чергу сформувати нову більшість.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що "реально говорити про формат майбутнього уряду" можна буде після 12 грудня.

"Говорити, а не гадати на кавовій гущі про майбутній формат, склад і керівників уряду, напевно, можна буде тоді, коли ми отримаємо реальні контури консолідованої більшості. Тобто тільки 12-го числа, відштовхуючись від формату більшості, буде прийматися рішення щодо першої особи, а під першу особу – про інших кандидатів: хто буде першим віце-прем’єром і так далі", - сказав Чечетов.

Він також зазначив, що в Партії регіонів готові до діалогу з іншими політичними силами за умови їх лояльності програмі Президента.

В опозиції поспішили заявити, що навіть у разі надходження будь-яких пропозицій вони не будуть вести жодних переговорів про новий склад Кабміну. Так, народний депутат В’ячеслав Кириленко ("Наша Україна-Народна самооборона") категорично відкинув таку можливість.

"Це виключено. Ми будемо працювати як парламентська опозиція", - заявив він.

Заступник глави партії "Свобода" Андрій Мохник також повідомив, що "Свобода" не братиме участі у формуванні уряду.

У прес-службі партії УДАР на оприлюднення указу про відставку уряду відреагували жорсткою заявою: "Взагалі," команда професіоналів "з нинішнього уряду повинна піти в політичне небуття, а не поміняти крісла Кабміну на зручні стільці в новій Раді".

Представник УДАРу народний депутат Ірина Геращенко уточнила: "Ми не будемо брати участі (в переговорах щодо нового уряду – Ред.). Ми сконцентровані на тому, щоб працювати в парламенті як опозиційна політична сила".

У КПУ також заявили, що не братимуть участь у формуванні уряду. "Ми самі не ведемо ніяких переговорів. Немає, напевно, тих умов, за яких можлива була б участь комуністів у новому складі уряду", – сказав депутат фракції Компартії Олександр Голуб.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.