Хроніки “покращення”. Кількасот мешканців Овруча приречені на вимерзання

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.12.2012 13:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19199

Кількасот мешканців прикордонного міста Овруч Житомирської області залишилися без опалення: центральне демонтували, на індивідуальне – кошти є не в усіх.

У багатьох квартирах температура ненабагато вище нуля. Ті овручани, які намагаються самі обрати систему опалення, кажуть, що комунальні служби та міська рада цьому заважають. Натомість керівництво міста запевняє, що відмова від центрального опалення була вигідною і для міського бюджету, і для пересічних городян.

Марія Ігнатович, жителька Овруча, не має коштів, щоб встановити індивідуальне газове опалення. Не може вона користуватися електрообігрівачем: коли центральне опалення відключили, виявилося, що в її квартирі електромережа є аварійною, і не витримає жодного додаткового навантаження. Коли Радіо Свобода завітало до квартири пані Мгнатович, там було 5 градусів тепла, на стінах – волога та цвіль. Жінка каже, що вона та її донька мають хвороби, за яких холод є смертельно небезпечним.

«Ми з дочкою – інваліди Чорнобиля, в мене до того ж – емфізема та пневмосклероз легень, і я не можу жити у таких умовах. Ми нічим не опалюємо, крім газової плити на кухні, бо електромережа потребує заміни. Я навіть шпалери не можу переклеїти – б’є струмом».

Інша овручанка, Галина Чумакова живе в будинку, біля якого проходять труби від діючої котельні, що опалює міську раду та навчальні заклади. Попри це, будинок відрізали від тепла, разом з усіма. Жінка опалює електронагрівачем, однак це дорого, та й температура у квартирі не перевищує 15 градусів: всі сплять у верхньому одязі та у валянках. Найцікавіше, каже Галина Чумакова, – те, що міська влада уклала з нею договір на теплопостачання на 5 років уперед, і він досі не розірваний.

Перехід на індивідуальне опалення був вигідний усім – міська влада

Відключення було вимушеним кроком, однак перехід на індивідуальне опалення став вигідним і для міського бюджету, і для пересічних овручан, заявив у коментарі для Радіо Свобода заступник міського голови Овруча Андрій Гуденко.

«Люди звертаються з дозволами по перехід на індивідуальне опалення з 2004 року. Центральне опалення стало розбалансованим. Ми ухвалили програму переведення на індивідуальне опалення всього міста, вона пройшла громадські слухання та була підтверджена у судових інстанціях. Нині опалення однієї квартири в 40 квадратних метрів коштувало би 700 гривень на місяць. З індивідуальним котлом тепло та гаряча вода коштуватимуть близько 100 гривень на місяць – взимку. Тепломережі в нас старі, профінансувати їхній ремонт було нереально», – пояснив Андрій Гуденко.

Він визнав, міська рада надає фінансову допомогу тим громадянам, у яких немає коштів на встановлення власного опалення. І запевнив, що кожен овручанин може сам обирати, який вид опалення та яке обладнання собі встановлювати. За офіційною статистикою, без індивідуального опалення залишилося менше 80 родин, однак міська влада обіцяє допомогти їм уже найближчими днями.

Активісти: все – через газове лобі та бізнес на котлах

Мешканець Овруча, громадський активіст Сергій Корнійчук збирає інформацію про наслідки відмови від централізованого опалення в Овручі. Він каже, що в Овручі сидять без тепла понад 400 родин.

Ті овручани, які намагаються самотужки придбати газовий котел, не можуть його підключити або оформити, каже Сергій Корнійчук.

«Користуючись тим, що районне газове підприємство є монополістом, повісили оголошення у будинках: якщо громадяни поставлять в себе електроопалення чи інший тип котла, відмінний від того, який пропонує міська влада, то вони мають погодити його встановлення, сплативши комунальним службам від 1000 гривень). Тобто у всіх випадках відбувається збір коштів у населення. Хто не погоджує індивідуальне опалення, тих відключають від електропостачання», – розповів активіст.

Сергій Корнійчук повідомив також, що в місті дуже багато відходів деревини, яку тут переробляють у великих обсягах. Однак влада блокує ініціативи щодо встановлення більш вигідних котлів на твердому паливі – по одному на багатоквартирний будинок. Можливість перевести центральне опалення на деревину міська влада теж відкинула – через газове лобі, вважає Корнійчук.

Мешканці Овруча вимагають у місцевої та центральної влади, а також у судах та прокуратурі, щоб влада відновила опалення в будинках, які знаходяться біля двох діючих котелень, а решті мешканців – надала кошти, достатні для встановлення індивідуального опалення тієї моделі, яку вони оберуть.

Цього літа в Овручі демонтоване обладнання всіх котелень, окрім двох, які опалюють заклади медицини, освіти та міську раду. У міськраді кажуть, що борг підприємства теплопостачання сягнув п’яти мільйонів, і демонтаж котелень допоміг вирішити цю проблему. Однак колишні працівники теплового господарства сказали Радіо Свобода, що кошти від продажу кількадесят тонн металу та дорогого обладнання пішли не до міського бюджету, а в кишені конкретних посадовців. Сергій Корнійчук запевняє, що так само влада заробила на газових котлах, які змушують купувати в одного постачальника. У міській раді ці звинувачення відкидають.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.