Румунія відмовиться від територіальних претензій до України. Після суду

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.01.2007 15:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1920

Президент України Віктор Ющенко і Президент Румунії Траян Бесеску сподіваються, що до кінця 2008 року Міжнародний суд ООН у Гаазі винесе рішення про делімітацію континентального шельфу і спеціальних економічних зон України і Румунії в Чорному морі і гарантують, що будуть поважати рішення суду.

Таку заяву сьогодні зробили український і румунський президенти на спільній прес-конференції після завершення двосторонньої зустрічі.

Зокрема, Бесеску нагадав, що дві країни домовилися звернутися в міжнародний суд у Гаазі для вирішення цієї суперечки. За його словами, обидві сторони гарантують, що будуть поважати рішення суду. Бесеску відмітив, що зараз процес перебуває в стадії доповнення до вже поданих документів за вимогою суддів Міжнародного суду.

Він прогнозує, що цього року відбудеться наступний етап, коли суд заслухає позиції сторін. "Ми очікуємо, що наприкінці 2008 року буде прийняте рішення суду, яке ми будемо поважати", - сказав Бесеску, додавши, що незважаючи на це, розвиток двосторонніх відносин між Україною і Румунією буде продовжуватися.

У свою чергу, Ющенко зазначив, що Україна високо цінує роботу Міжнародного суду. Він також висловив надію, що в найближчий рік-півтори дане питання буде вирішено. Глава держави також підтвердив, що Україна буде поважати рішення європейського суду.

Разом з тим, за словами Ющенка, Україна не заперечує можливості на двосторонньому рівні вирішити питання делімітації шельфу Чорного моря або створення спеціальних економічних зон.

Нагадаємо, переговорний процес щодо Договору між Україною і Румунією про режим українсько-румунського державного кордону, співробітництві і взаємній допомозі з прикордонних питань і двосторонній Угоді про делімітацію континентального шельфу і спеціальних економічних зон України і Румунії в Чорному морі продовжується з 19 січня 1998 року.

На розгляді Міжнародного суду ООН у Гаазі з ініціативи Бухаресту з 2004 року знаходиться справа про делімітацію континентального шельфу і спеціальних економічних зон України і Румунії в Чорному морі. Румунія наполягає, що острів Зміїний не є островом, а скелею, і тому він не може враховуватися при проведенні лінії делімітації.

На виконання домовленості міністрів закордонних справ України і Румунії Бориса Тарасюка і Міхая-Разван Унгуряну в квітні 2005 року були відновлені двосторонні переговори з метою врегулювання даного питання. Переговори проходять паралельно з судовим процесом і без збитку для останнього.

16 травня 2006 року Україна подала в Міжнародний суд ООН контр-меморандум. Внесення контр-меморандуму було здійснено у визначений судом термін.

За даними геологорозвідки біля острова Зміїний знаходяться великі поклади нафти й газу. В цьому, власне й причина румунських претензій, яких, до речі не виникало раніше, поки острів був просто собі островом у відкритому морі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.