Стабільність досягнуто. Депозитам населення загрожує повторення банківської кризи 2008 року

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.12.2012 12:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19208

Погіршення економічної ситуації та девальвація гривні можуть призвести до повторення банківської кризи 2008 року.

В результаті клієнти фінустанов не зможуть розрахуватись за кредитами через скорочення власних доходів, а вкладники , які відкрили валютні депозити, зіткнуться із затримкою їх виплат, пише видання "Фокус".

"Значна зміна валютного курсу залишається суттєвим ризиком, і такий розвиток ситуації, ймовірно, спричинить скорочення капіталу банків, подальшому погіршенню якості активів і посиленню нестабільності депозитів", - зазначає у своєму звіті Fitch Ratings.

Зі свого боку, експерти РІА "Рейтинг" попереджають, що сукупні валютні зобов’язання банківського сектора помітно перевищують валютні активи. Тому в разі сильної девальвації гривні українські банки будуть фіксувати значні збитки від валютної переоцінки. Банківська система опиниться на межі краху.

"Перед Україною складний вибір. З одного боку виникла необхідність вирішення питання девальвації нацвалюти для порятунку реального сектора економіки і відповідно платіжного балансу, а з іншого, необхідно уникнути краху банківської системи", - зазначають в РІА "Рейтинг".

Наразі ж влада схильна до утримування стабільності гривні або її легкої девальвації. У проекті держбюджету на 2013 рік закладений середньорічний курс на рівні 8,5 грн / дол. Для того, щоб вийти під кінець року на таку відмітку, курс до кінця року не повинен перевищити 9 грн / дол. У цьому випадку обвалу не буде, і банки продовжать своє латентне існування. Але протримається так недовго, оскільки залишаються й інші ризики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.