Деградація. Литвин перетворив парламент у радянський колгосп

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 7.12.2012 14:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19210

Сьогодні стоїть питання про поновлення цінностей Верховної Ради у політичному та суспільному житті.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

"У шостому скликанні відбулася потужна деградація парламентської традиції. Нова Верховна Рада, побачивши, як себе без натиску опустила попередниця, такого життя не захоче. При теперішній низькій ролі парламенту, він все одно змушений перетворитися у місце сильної політичної боротьби", - зауважив він.

За словами експерта, причин деградації Верховної Ради було багато. "Був такий собі спосіб виживання. Але багато чого залежало від непоганого, талановитого академіка Володимира Литвина. Він виявився не просто слабкою людиною. Для того, аби зберегти своє місце в ієрархії, він постійно занижував планку роботи парламенту. Перетворив його у радянський колгосп. Перший віце-спікер Адам Мартинюк займався не тими питаннями – боровся зі своїм керівництвом в Компартії. А Микола Томенко мав давно грюкнути дверима і піти. Від керівництва багато що залежить.Якби спікер був лідерського типу, то і Верховна Рада поводила б себе інакше", - наголосив Небоженко.

"Якщо Литвин залишиться на посаді голови Верховної Ради, це буде політичною смертю Віктора Януковича. Бо це свідчитиме про те, що президент не контролює найвищий ешелон країни. Якщо не змінять Литвина, Азарова та Львочкіна, стане незрозумілою роль самого Януковича. Бо тоді вийде, що він є декоративною фігурою, а не вони", - зазначив політолог.

На його думку, у прийнятті рішень новим депутатам доведеться бути несподіваними навіть для себе – через гострі соціально-політичні конфлікти відбудеться реанімація парламенту перших років незалежності України.

"Головне, що нові парламентарі будуть себе порівнювати із поганими попередниками. Бо минулий парламент був самим безвідповідальним. Усі будуть згадувати його як парламент трієчників та зрадників. Своїм способом життя він був поганим прикладом для наступників. Через кілька місяців кожен другий депутат буде казати: "Ми не можемо бути такими, як вони". Такого в Україні ще не було", - додав Небоженко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.