Скорочення споживання газу у виконанні проФФесіоналів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.12.2012 10:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19218

Чим заплатять українці за скорочення імпорту російського газу? На думку декого з експертів, зменшення закупівель газу, про що говорять чиновники, можливе лише за умови стагнації економіки, або ж скорочення постачання газу для потреб населення.

«З початку року ми змінили енергетичний баланс країни, – сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко. – На сьогоднішній (рік) практично припинилося використання газу для виробництва електроенергії. Така ж політика буде продовжуватися і в подальшому. У наступному році ми плануємо близько 12 відсотків скорочення споживання газу від сьогоднішнього рівня».

Президент Віктор Янукович заявив, що скорочення закупівлі російського газу – це єдиний важіль вплину України на ситуацію. (Йдеться про високу ціну російського газу.) Відтак, за словами Януковича, у 2013 році Київ планує купити у «Газпрому» 18 мільярдів кубів палива. А цього року обсяг купленого Києвом газу сягатиме 26 мільярдів. Тоді як, згідно з контрактами, Україна мала б закуповувати 52 мільярди кубів російського палива щорічно.

Скорочення закупівлі російського газу, за словами нині виконувача обов’язків Прем’єр-міністра Миколи Азарова, планується за рахунок купівлі німецького газу, який є дешевший за російський та переведення теплоелектростанцій на вугілля. У перспективі урядовці сподіваються використовувати сланцевий газ, видобутий в Україні, а також паливо із LNG-термінала. Але говорити про конкретні перспективи цього ще зарано, адже проекти перебувають на початкових стадіях.

Ахметов споживає менше газу

Що ж до німецького газу, то, на думку члена парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Гудими, за рахунок цього Україна може скоротити закупівлю газу в Росії на 5 мільярдів кубів. Але при цьому Олександр Гудима наголошує, що реального скорочення споживання газу в країні не відбувається, йдеться лише про заміщення одного імпорту іншим. Заміна ж газу вугіллям є лише на металургійних підприємствах, пов’язаних із великими фінансово-промисловим групами, насамперед, Рінатом Ахметовим.

«Теплокомуненерго – це раз, металургія – два, а також частково електроенергетика. В імперії Ахметова дійсно відбувається скорочення газу, як такого, – зазначає Гудима. – Але воно є незначним. Оскільки серед населення скорочення немає, у бюджетній та комунальних сферах також. Сьогодні ми обмежені у своїх намірах скоротити закупівлю російського газу. Ми повинні чимось його заміщувати».

Громадяни будуть отримувати гірші послуги ЖКГ?

Скорочення споживання газу може відбутися лише за умови стагнації економіки, або ж методом скорочення постачання газу для потреб населення, вважає експерт з енергетичних питань Центру імені Разумкова Володимир Омельченко.

«Для того, щоб технологічним шляхом це відбулося, потрібні великі інвестиції в енергозберігаючі технології, і у власний видобуток, а на все це потрібні роки, – пояснює Омельченко. – Єдине, яким чином можна домогтися скорочення на наступний рік – це, якщо буде скорочене постачання для теплокомуненерго. Тобто, громадяни будуть отримувати гірші послуги ЖКГ».

Попри достатньо теплу погоду, багато українців відчули, що батареї у їхніх квартирах стали відчутно холоднішими, порівняно із минулим роком.

«Минулого року у мене батареї були дуже гарячі, – скаржиться киянка Марина. – А цього року вона такі, чесно кажучи, тепленькі. Якщо минулого року кухонний рушник на батареї висихав за півгодини, то тепер потрібно тримати півночі».

Тиск «Нафтогазу»…

В Асоціації міст України ж заявляють, що компанія «Нафтогаз» зупиняє постачання природного газу для потреб населення. При цьому, як зазначив Радіо Свобода аналітик Асоціації міст Ярослав Рабошук, для підприємств теплокомуненерго встановлюють ліміти і змушують купувати паливо по 4700 гривень за тисячу кубів, за умови, що газ для житлового фонду коштує 1300 гривень.

«НАК «Нафтогаз» спеціально обмежує подачу газу, щоб певним чином тиснути на комунальні підприємства, змушуючи їх платити не за фактичними витратами, а за завищеними, – наголошує Рабошук. – Той газ, який з однієї труби подається у комунальне підприємство певним чином розподіляється, для потреб населення та для потреб інших споживачів: комерційних та бюджетних установ. Тут ціна газу розраховується за зовсім іншими тарифами».

Радіо Свобода не вдалося отримати коментар «Нафтогазу» щодо цього. Натомість голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков пояснює ситуацію боргами теплокомуненерго.

«Будуть своєчасні платежі за газ у повному обсязі, то ніяких лімітів, ніяких обмежень не буде, – впевнений Плачков. – Це політична гра. Вона ніяким чином не пов’язана ні з температурами, ні з Росією. Своєчасна оплата, і газу буде рівно стільки, скільки за контрактом».

… чи спекуляції теплокомуненерго

Джерело у Кабміні пояснює, що ситуацію із обмеженням газопостачання і, відповідно, зменшенням подачі тепла у квартири спровокували самі ж теплокомуненерго. Це пов’язано із намаганням місцевої влади, яка контролює комунальні теплопостачальні підприємства, під кінець року отримати із бюджету компенсацію.

Уряд ухвалив рішення і розподілив між регіонами 7,6 мільярда гривень, які виділяють на компенсацію різниці у тарифах, у тому числі на тепло. Найбільше коштів отримала Донецька область – 960 мільйонів. Дніпропетровському регіону виділили 848 мільйонів, і для Луганської області – 660 мільйонів гривень.

Усього для компенсації різниці у тарифах у 2012 році було виділено 16 мільярдів гривень. Регіони повинні перерахувати значну частину цих коштів облгазам і «Нафтогазу». Але теплокомуненерго прагнуть притримати отримані від уряду гроші перед новим роком. Тоді, як стверджують аналітики, до «Нафтогазу» ці мільярди потраплять вже у січні-лютому 2013 року. А розраховуватися із «Газпромом» потрібно вже зараз. Отож, зменшення тепла – це наслідок боротьби за бюджетні кошти. А населення стає заручником цієї ситуації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.