Сенсорну кнопку не включили: нардепи й далі гратимуть у “піаністів”?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 11.12.2012 12:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19227

Голова Верховної Ради 6 скликання Володимир Литвин у понеділок ознайомив уперше обраних до парламенту народних депутатів із системою голосування “Рада”.

Як пише "Комерсант-Україна", представники "Свободи" виявили, що система, яка виключає можливість голосування за своїх відсутніх колег, працювати не буде.

Ознайомлювальні збори вперше обраних депутатів керівництво парламенту вирішило провести за зачиненими дверми. "Цей захід не для преси, люди тренуються, вивчають систему "Рада". Що цікавого для журналістів у цій події?", - заявила голова прес-служби Ради Вікторія Шведова.

За словами учасників засідання, до 15.00 у залі зібралися понад 200 осіб, і місце кожного депутата вже було визначено й підписано відповідно до прийнятої раніше схеми розміщення.

"Збори врочисті відкрив Володимир Литвин. Він розповів про загальні принципи діяльності Верховної Ради. Потім слово узяв один із заступників керівника апарата Верховної Ради, який повідомив нам про особливості роботи системи "Рада", - розповів Юрій Сиротюк (партія "Свобода").

"Свободівці" одразу поцікавилися, як працює встановлена ще в 2008 році, але так і не введена в дію система "Рада-3" із сенсорною кнопкою, яку необхідно утримувати протягом усього часу, відведеного для голосування.

"Нам відповіли, що сенсорна кнопка готова до роботи, але вона не регламентована документами Верховної Ради. Кнопка може працювати, але вона не узаконена", - повідомив Сиротюк.

"Виявляється, до вже ухваленого закону необхідно ухвалити постанову, щоб запрацювала система "Рада-3", яка б змушувала представників Партії регіонів однієї рукою триматися за сенсорну кнопку, а іншою голосувати, а не бігати по залі", - додав він.

Нардеп Павло Розенко з партії УДАР заявив: "Я думаю, що це справа честі опозиції – довести це питання до логічного завершення. Законопроект, схвалений у Верховній Раді буквально в останні дні, не вирішує проблеми персонального голосування".

"Відповідна норма Конституції була й раніше, але це не заважало більшості депутатів її порушувати. Я не здивуюся, якщо така практика буде й у новому парламенті", - підкреслив він.

Сергій Соболєв із "Батьківщини" запевнив: "Ми все одно провчимо Партію регіонів і навчимо порушників голосувати особисто. Він (закон про персональне голосування) визначає чіткий порядок – реєстрація винятково письмова, а якщо ти не зареєстрований, то твоя картка не включається".

"На систему були витрачені гроші, вона справді унеможливить голосувати за інших, тому будемо домагатися її введення", - заявив він.

А "регіонал" Володимир Рибак заявив, що система "Рада-3" – не сертифікована, "щоб запустити систему в роботу, необхідна ціла низка документів, а в нас уже є електронна система, можливість і необхідність кожному голосувати особисто".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.