У США лист Кузьміна до Обами назвали невдалим піаром

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.12.2012 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19228

У Сполучених Штатах першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна оглядачі назвали «порушником прав людини» і підтримали рішення американського посольства у Києві скасувати йому візу.

Зміст листа Кузьміна президентові США Бараку Обамі схожий швидше на скаргу пересічного громадянина країни, а не посадовця високого рангу, стверджують американські юристи та політологи.

Якби Ренат Кузьмін був звичайним українцем, слабку англійську та брак дипломатії в його листі можна було б зрозуміти. Однак якщо до Білого Дому скаржиться перший заступник Генерального прокурора України і публічно просить допомогти в розслідуванні вбивства 16-річної давнини, то у США такому кроку дивуються. Це стверджував в інтерв’ю Радіо Свобода юрист із кримінального та імміграційного права, адвокат Мирослав Смородський.

«Член уряду пише до Президента США, перескакуючи усі процедури, через Державний департамент, через Міністерство юстиції в Америці… Це не є протизаконно, але я сподіваюсь, що Президент Обама візьме того листа і передасть до Держдепу чи Міністерства юстиції, хай вони тим турбуються», – сказав Мирослав Смородський.

Ганьбою українською дипломатії називає лист Рената Кузьміна Тарас Кузьо, професор, старший науковий співробітник кафедри міжнародних відносин в Університеті Джона Гопкінса. На його думку, подібні листи щодо кримінальних розслідувань мають перекладатись без помилок та надсилатися внутрішньою таємною поштою.

Публічність прокурорського листа пан Кузьо пов’язує зі справою української екс-прем’єра Юлії Тимошенко. «Пан Кузьмін шукає інформацію, щоб більше засудити Тимошенко», – стверджував професор.

Візи скасовуватимуть, інших санкцій не прогнозують

Він наголошує, що в Україні відсутнє верховенство права і не виключає, що Америка вже має список людей, кого не впускатимуть в країну. Проте щодо економічних санкцій щодо України Тарас Кузьо оптимістичний.

«Я не думаю, що Захід запроваджуватиме санкції проти України. Але те, що чорний список високопосадовців з України, які не можуть вже приїхати або в Західну Європу, або в Сполучені Штати, або в Канаду, це вже зроблено», – розповів в коментарі Радіо Свобода Тарас Кузьо.

Офіційний Вашингтон заперечує, що такий список існує.

Самореклама прокурора Кузьміна?

Причина відмови у візі Ренату Кузьміну є постійні порушення ним прав людини, – вважає старший науковий співробітник Інституту економіки імені Пітерсона, експерт з питань України у Вашингтоні Андерс Ослунд. У коментарі Радіо Свобода він прямо пов’язав лист прокурора Кузьміна зі справою Тимошенко.

Так само вважає політолог з українських питань у США Андрій Добрянський. Справжня причина намагань Рената Кузьміна потрапити в поле зору американських урядовців – спроба отримати негласне «добро» Заходу на звинувачення Юлії Тимошенко у причетності до вбивства Євгеня Щербаня.

Крім того, на думку Андрія Добрянського, Ренат Кузьмін надіслав листа Президенту США, щоб ще раз прорекламувати себе в західних медіа. Однак, впевнений політолог, західних журналістів важко обдурити.

«Він виглядає як особа, яка хоче, щоб публіка його знала, дуже пхається до Заходу, щоб преса його чула і неправду каже. Він говорить про таку реальність, що більшість Заходу не розуміє, звідки це надходить», – сказав Андрій Добрянський.

Радіо Свобода звернулось за коментарем до усіх осіб, про кого згадує Ренат Кузьмін у своєму листі як нібито лобістів інтересів Тимошенко у США. Це колишній конгресмен від штату Канзас Джим Слаттері, який нині працює у фірмі Wiley Rein, його колеги Джо Вільямсон та Ральф Касья, а також юрист Стів Банел. Жодної відповіді поки що не надійшло.

Перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін у листі президентові США Бараку Обамі заявив, що 19 жовтня 2012 року американський посол в Україні Джон Теффт повідомив йому про анулювання його багаторазової п’ятирічної візи до США без пояснення причин.

«На мою думку, ці дії порушують норми міжнародного співробітництва між нашими державами й підривають авторитет США. Чиновники з Департаменту юстиції та Державного департаменту США, незважаючи на міжнародно-правові норми, фактично незаконно використовують своє службове становище. Вони вводять в оману президента США, Конгрес і американський народ щодо вбивства Євгена Щербаня та фактичної ролі Юлії Тимошенко у різних злочинах», – йдеться у листі Кузьміна, датованому 3 грудні 2012 року і опублікованому в понеділок на офіційному сайті Генпрокуратури України.

Народного депутата Євгена Щербаня розстріляли в донецьому аеропорту у 1996 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.