У Харкові священики не поділили воду. Не без участі політичних сил

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.01.2007 20:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1925

Українська православна автокефальна церква заявляє про те, що мер Харкова Михайло Добкін заборонив священикам освячувати воду в Харкові.

Мер називає таку заяву непорозумінням і зазначає, що не допустить міжрелігійної ворожнечі.

Заяву про таке рішення міськвиконкому опублікував прес-центр Консисторії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ.

"Ввечері у п’ятницю, 12 січня, - говориться в заяві, - стало відомо, що Харківський міськвиконком відхилив заявку консисторії Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви про освячення священиками УАПЦ води 19 січня, у день Богоявлення, у Саржиному Яру".

Прес-центр повідомляє, що "традиція Великого освячення води в Саржиному Яру була заснована власне УАПЦ 19 січня 1992 р. З тих пір щорічно сотні вірних цієї конфесії збиралися біля джерела в день Богоявлення. Правда, УПЦ (Московського Патріархату) уже з 1993 року намагалася перебрати ініціативу. Їй вдалося домогтися того, що міська влада встановила почергове освячення води: ранком біля одного джерела відправляв богослужіння представник Московського Патріархату, а о 15:00 неподалік, біля іншого джерела, - УАПЦ"

Прес-центр зазначає, що досі "ніхто з місцевих чиновників не брав під сумнів необхідність задовольнити елементарні релігійні права УАПЦ, гарантовані Конституцією. І тільки з приходом до влади у Харкові клану Добкіна-Кернеса, який любить демонструвати особливі відносини з місцевими священнослужителями Московського патріархату, ігноруючи всі інші релігійні громади, стала можливою відверта дискримінація УАПЦ".

"Зі знущальною чиновницькою винахідливістю, - говориться в заяві, - міськвиконком відмовив УАПЦ на тій підставі, що богослужіння Московського Патріархату буде відправлятися з ранку ... до 18:00. Однак відомо, що сам чин Йорданського освячення води навіть найповільніший священик не може відправляти довше години. Крім того, з заходом сонця (тобто десь після 16:00) за церковним відліком часу вже настає інша богослужбова доба, а 20 січня (7 січня за старим календарем) у Православній Церкві велике освячення води не відправляється".

Виправдання Добкіна

У свою чергу, Харківський міський голова Михайло Добкін назвав "лже-патріотами" тих, хто заявляє про заборону з боку влади освячувати священикам Української автокефальної православної церкви воду на свято Богоявлення у Харкові.

"Непорозуміння, згодом проведення літургій представниками різних конфесій, яке представники УАПЦ намагалися роздути в міжконфесійну ворожнечу, - заявив Добкін, - не має ніяких підстав".

Він повідомив, що "28 грудня 2006 року представники УАПЦ подали міській владі п’ять заяв про проведення літургій і освячення води в день Богоявлення. Чотири з них були задоволені відразу. Щодо місця проведення останнього - у Саржиному Яру - то на цей час і місце 26 грудня 2006 року була отримана заява від представників УПЦ Московського патріархату, і було задоволено міською владою".

"Прикро, що деякі лже-патріоти намагаються створювати проблеми там, де їх не було і не може бути. Міська влада Харкова не допустить міжрелігійної ворожнечі, як би цього не хотілося представникам окремих псевдо-патриотичних політичних сил", - заявив Добкін.

Від “Аратти”: в Україні вже давно виникла проблема із особами, які називають себе священослужителями і належать до церкви, яка називає себе українською, між тим підкоряючись центру, який знаходиться у Москві. Воно б нічого страшного, якби не було сумнівів, що це насправді церква. Адже, не для кого не є таємниця, що більшовики (а російська влада офіційно є правонаступником більшовицького СРСР) фізично винищили все, що мало бодай якесь відношення до церкви, як об'єднання громадян, що вірять у Бога. Натомість створивши філію до політичної охранки КДБ, який, власне й боровся із “опіумом для народу”.

Часи змінилися, але не чутно, щоб московська влада оприлюднила списки сексотів у рясах, а ті ж самі співробітники діючого резерву КДБ-ФСБ та іхні інформатори покаялися у гріхах.

Натомість все більш явно ця організація під вивіскою “Церква” стає активним суб'єктом політичної діяльності в Україні, причому далеко не в інтересах держави й українців. Це можна легко відслідкувати по подіях у Криму, на Сході і на Заході України. Або, наприклад, по агітках аля-ікона із зображенням тодішнього кандидата на виборах, а нині - прем'єра. Тому й не дивно, що й сьогодні, напередодні Водосвята знов знайшлися бажаючі влаштувати брудненьку провокацію.

Не зрозуміло одне - чого ж державні установи, які мали б опікуватися правопорядком і безпекою нічого вперто не бачать?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.