Україні потрібні демократичні зміни, а ЄС – Україна

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.12.2012 23:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19252

Депутати Європарламенту, як дещо раніше і голови дипломатичних відомств ЄС, припускають, що поставити підпис під Угодою про асоціацію з Україною можна було б на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі наступного року.

У середу на обговореннях, що відбулися у цій євроустанові, зазначали, що прогрес політичної асоціації та економічної інтеграції української держави з об’єднаною Європою залежить від дієвого дотримання Україною своїх зобов’язань у сфері демократії, незалежності судів та інших громадянських свобод. Європарламентарі також закликали офіційний Київ звільнити та реабілітувати політичних опонентів влади, включно із Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком.

Риторика Європарламенту цього разу була дещо м’якшою щодо офіційного Києва, порівняно із минулими засіданнями на українську тему. Однак, як свідчать обговорення в Європарламенті подальша доля українсько-європейської асоціації все ще сіє розбіжності серед європейських депутатів.

«Гальмування підписання Угоди про асоціацію з Україною – це зрада європейським цінностям та інтересам, – сказав у інтерв’ю Радіо Свобода парламентар від Румунії Адріан Северин. – Відсторонюючи Україну, Європа змушує її йти до Євразійського союзу, який не поділяє наших цінностей. Це не заохочує українців йти в Європу, а отже, ми втратимо можливість інтегрувати їх до європейських структур, до нашої системи. Це для ЄС буде величезною геостратегічною втратою на своїх східних кордонах».

На думку Северина, з огляду на це, із підписанням та ратифікацією українсько-європейської «асоціації» у жодному разі зволікати не можна.

Умови для підписання «асоціації» залишаються в силі – Філе

Єврокомісар з питань політики сусідства та розширення Штефан Філе нагадав озвучені у травні цього року три умови для подальшого поглиблення українсько-європейських відносин: парламентські вибори у відповідності до міжнародних стандартів, недопущення вибіркового правосуддя та виконання положень, закладених у Плані дій асоціації України та ЄС, що включають необхідні реформи. «Без цього ми не досягнемо поставлених цілей», – резюмує Філе.

Депутати із, так би мовити, табору підтримки швидкого підписання угоди також заявляють, що останні вибори, хоч вони й були не ідеальними, не можна використовувати для гальмування української інтеграції до ЄС.

Тим часом, співголова депутатської групи «зелених» та Європейського вільного альянсу Ребекка Гармс каже, що Україні потрібні зміни законів та основних державних систем. «Я підтримую ідею безвізового режиму, підтримую підписання Угоди про асоціацію, але (українській владі) треба подолати ці бар’єри», – наголосила Гармс. Її політичні соратники нарікають, що багато представників української еліти не усвідомлюють справжнього значення демократичних цінностей.

Українські вибори кращі за британські?

Елмар Брок із Європейської народної партії констатує: вибори до українського парламенту не були успішними, але політичні та економічні зв’язки з Україною Євросоюзу слід поглиблювати. Його однопартієць Павел Залевський наводив як приклад заклик представників українського громадянського суспільства до підписання угоди про асоціацію, закликаючи поставити підпис під цим документом не восени, а вже на початку наступного року.

Пункт резолюції, який вочевидь у четвер також буде підтриманий Європарламентом, – черговий заклик до офіційного Києва звільнити та реабілітувати політичних опонентів влади, включно із Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком.

Чарльз Теннок із групи Консерваторів та реформістів каже, що «не можна ігнорувати порушень в Україні прав людини, зокрема, утримування в ув’язненні колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, а також порушення протягом парламентських виборів». Однак, із ним не згідний його співвітчизник, незалежний євродепутат Нік Ґріффін, зауваживши, що система виборів в Україні навіть досконаліша за британську.

І Єврокомісія, і Рада Євросоюзу, і наразі Європарламент наголошують, що винагородою українцям за їхні європейські прагнення, активну участь у виборчому процесі було б скасування віз. Польський євродепутат Яцек Протасевич зокрема, закликав приступити до лібералізації візового режиму для України негайно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.