Володимир Рибак – друг Президента чи «слухняний гравець»?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.12.2012 11:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19257

Володимир Рибак може стати спікером Верховної Ради 7 скликання уже сьогодні – на другий день роботи нового парламенту.

Його кандидатуру підтримує 100% депутатів від Партії регіонів, заявив голова фракції регіоналів Олександр Єфремов. І навіть, якщо опозиція не підтримає таке рішення, у влади голосів вистачить. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода політтехнолог Тарас Березовець. За його словами, Рибак не просто є одним із засновників Партії регіонів, а й близьким другом Президента Віктора Януковича, якому може навіть заперечити. Проте донецькі політологи кажуть, що пропонуючи кандидатуру Рибака, Президент обирає для себе найменше зло, а про тісні їх зв’язки у Донецьку нічого невідомо.

66-річний Володимир Рибак до 1991 року був функціонером КПРС, а також очолював райраду та райвиконком у Донецьку. Він є одним із найбільш відомих і авторитетних фігур у донецькому регіоні. Майже 10 років був мером Донецька, де й досі має імідж господарника, говорить представник Донецької організації Комітету виборців України Олександр Клюжев.

«Це команда «старих донецьких» і його авторитет у цьому середовищі достатньо високий. І нові групи Партії регіонів на рівні певних декларацій не можуть сказати щось проти цієї фігури… Він вважається компромісною фігурою, який рівновіддалений від різних полюсів Партії регіонів. Я думаю, що він буде намагатися втягувати сторони конфлікту у Верховній Раді у певний діалог. Цей діалог буде в багатьох випадках безрезультатним, але стиль його все ж таки полягає у тому, щоб вислухати різні точки зору», – зазначив Олександр Клюжев.

Натомість донецький політолог Станіслав Федорчук каже, що Володимир Рибак запам’ятався своїм вмінням пожартувати, перекручувати слова і відповідати на незручні питання.

«Для мешканців Донецька, насамперед, Рибак уособлює собою політичного діяча, який не стільки уявляється їм партійним функціонером, скільки колишнім мером міста Донецька. Сказати, що для місцевих мешканців його можна уявити якимось політичним лідером, трибуном, спікером – навряд чи. Він не запам’ятався місцевим мешканцям, я думаю, під цим багато донеччан підпишуться, якоюсь людиною з розвиненими вербальними навичками. Звичайно, його прес-конференції завжди тішили місцевих журналістів завдяки тому, що в чомусь навіть нагадуючи нашого вельмишановного Президента – перекручував певні слова або терміни», – каже Станіслав Федорчук.

«Рибак може сказати «ні» навіть Президентові»

Володимир Рибак був одним із засновників Партії регіонів і один з небагатьох, хто може заперечити Януковичу, сказав в ефірі Радіо Свобода Тарас Березовець.

«Рибак – це людина, яка може в певний момент сказати «ні» навіть Президентові. І Президент це прийме. Він один з небагатьох, кому це дозволено робити. Я просто Володимира Васильовича знаю особисто і я можу сказати, що вплинути на його рішення дуже важко навіть Президентові. Тобто, якщо він переконаний в своїй правоті, він завжди знайде аргументи переконати інших людей. Вперше в історії України, це буде людина (спікер – ред.) – особисто друг Президента. Це коли керівники двох гілок влади будуть мати настільки тісні і більш ніж професійні, а дружні стосунки», – стверджує Тарас Березовець.

атомість донецький політолог Станіслав Федорчук вважає, що особливих відносин між Януковичем і Рибаком немає. За його словами, з приходом в політику і в економіку «родини Януковичів» позиції «старших донецьких» трохи змінилися. Тому висунення кандидатури Рибака на посаду спікера парламенту – це, насамперед, спроба Президента збалансувати інтереси між «новими донецькими» і «старшими донецькими», вважає донецький політолог Станіслав Федорчук.

«Тобто спроба показати старшим людям, старших генерацій донецьких, які стояли при заснуванні Партії регіонів, що вони все ще потрібні і що немає потреби здійснювати якийсь бум. Це дія на випередження. Ставлячи кандидатуру Рибака, Президент обирає для себе найменше зло, оскільки він розуміє, що Рибак не буде вести своєї якоїсь окремої гри. Я не думаю, що від нього варто чекати якоїсь підкладеної свині під ініціативи Президента або уряду», – каже Станіслав Федорчук.

Володимир Рибак уже 5 разів ставав народним депутатом (ІІІ, ІV, V ,VI VII скликань). Він курував будівельну галузь, житлокомунгосп, а також проведення адміністративної реформи. Був віце-прем’єр-міністром України, міністром будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства. Працював у комітеті ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, у комітеті у закордонних справ.

Володимира Рибака розглядали свого часу, як кандидатуру на посаду мера Києва, проте не висували.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.