Вчені виявили універсальність розподілу голосів на виборах за пропорційною системою

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.12.2012 13:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19261

Фінські статистики показали, що під час проведення пропорційних виборів за відкритими списками розподіл голосів є універсальним для різних країн.

Дослідники з Університету Аальто (Фінляндія) аналізували вибори, які відбулися у різний час у 15 країнах. У вибірку дослідження пройшли як європейські країни, такі як Фінляндія, Швейцарія, Греція, так і латиноамериканські Уругвай та Бразилія.

У всіх цих країнах проводилися вибори за пропорційною схемою, коли виборці діляться за територіями, а партії отримують місця відповідно до кількості набраних ними голосів.

Причому, зазначають учені, деталі виборчого законодавства досліджуваних країн у різний час були різними.

Вчені виявили, що нормований розподіл голосів за кандидатів за списками практично не залежить від того, у якій країні проводяться вибори, а визначаються лише правилами їх проведення. Причому за однакових правил розподіл голосів є універсальним у різних країнах і в різний час.

Зазначимо, що нормування автори проводили двома різними методами, які показали схожі результати.

Універсальність (або її відсутність) розподілу голосів у різних країнах має важливе значення для порівняльного аналізу виборів. Відхилення від такого розподілу можуть використовуватися для пошуку в даних фальсифікацій.

Зазначимо, що раніше вчені із Стенфордської школи бізнесу довели, що неполітичні події, які впливають на настрої громадян, мають помітний вплив на результати голосування під час виборів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.